hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2017. 02.17. (XXI/07) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Az Iszlám Állammal működne együtt a Hamasz-vezető

Új politikai vezetőt választott a Hamasz palesztin terrorszervezet titkos szavazással. Jahja Szinvárt korábban négyszeres életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Izraelben palesztin „kollaboránsok” meg­gyilkolásáért, azonban Gilad Shalit szabadságáért cserébe ezer másik terroristával együtt elengedték. Szinvárnak a Hamasz katonai szárnyában betöltött fontos szerepe miatt rögtön megindultak a találgatások, vajon már a közeljövőben várható-e egy újabb háború Izrael és a terrorcsoport között.

Viharfelhők a Fehér Ház felett

Politikai vihar közepébe érkezik Benjamin Netanjahu Washingtonba, ahol lapzártánk után találkozik Donald Trump elnökkel. A feszült helyzetnek azonban nincs köze a Közel-Kelethez, sem pedig az izraeli miniszterelnök politikájához. A látogatást Michael Flynn (lásd fotónk jobb oldalán) nemzetbiztonsági tanácsadó lemondása árnyékolja be, aki alig 24 nap után kénytelen volt távozni a Trump-kormányzatból. De mi is áll a Flynn-botrány mögött, és lehet-e ez az ügy 21. századi Watergate Donald Trump számára?

Kiújultak a harcok a Donyec-medencében

Miközben újra egyre intenzívebbek az összecsapások az ukrán hadsereg és a Moszkva által támogatott szeparatisták között a donyecki régióban, az autómosókból és biztonsági őrökből verbuválódott orosz szabadcsapatoknak jóformán nem maradt médiaképes arca, aki megtestesítené az ukrán „megszállók” elleni harcot. Motorola, Givi és még vagy fél tucat „zászlóaljparancsnok” likvidálását azonban nagy valószínűséggel nem az ukránoknak sikerült kivitelezni, hanem maga a Kreml adhatott kilövési engedélyt a számára is egyre kényelmetlenebb fegyveresek eltüntetésére, a Csecsenföldön már megszokott forgatókönyv szerint.

Merkel nehéz éve

Frank-Walter Steinmeier Németország tizenkettedik elnöke, abból is a harmadik szociáldemokrata. Elsöprő támogatottsággal, 931 sza­vazattal választották meg (a második helyezett 128 szavazatot kapott), ám vannak olyanok, akik számára keserédes a győzelem, ame­lyet még a szeptemberi parlamenti választások is beárnyékolnak.

Fenyegető éhínség - Elavult a humanitárius segélyrendszer

Szakértők szerint 2017-ben négy országban következhet be minden korábbinál súlyosabb éhínség, miközben a humanitárius hálózatok részéről globális szinten már most példa nélküli erőfeszítésekre van szükség. Jemenben, Szomáliában, Dél-Szudánban és Nigériában azonban több tízmillió éhező sorsa nemcsak a túlterhelt segélyezési rendszertől függ, hanem saját országuk elhúzódó, főként fegyveres konfliktusok okozta belső válságától is.

Belföld

Orbán Viktor öt nagy támadást akar kivédeni

A Fidesz inkább külső politikai és gazdasági erőktől tart, mintsem a hazai ellenzéki szervezetektől. Legalábbis ez derült ki Orbán Viktor évértékelő beszédéből, amely alapján a kormánya számára a legnagyobb veszélynek a Brüsszel mögötti politikai erőket és Soros Györgyöt látja. Cikkünkben azt próbáljuk körüljárni, hogy melyek a miniszterelnök szerint a legrázósabb ügyek, és mi az ezzel kapcsolatos irányvonal a Fideszben.

Meddig ér a metróügy?

Nem ment el az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésére a meghívott három exminiszterelnök, és – korábbi ígéretével szemben – Demszky Gábor volt főpolgármester sem. Demszky Orbánt, Trumpot és Putyint emlegette az OLAF-jelentés apropóján, Tarlós István szerint viszont szánalmasak elődje kísérletei a mosakodásra.

Botrány Körmenden

Kiskorú veszélyeztetése miatt, egyelőre ismeretlen tettes ellen nyomoz a rendőrség Körmenden a tisztségéről lemondott KDNP-s alpolgármester és egy kamaszlány viszonya kapcsán. Szabó Ferenc szerint pletykákról és a személye elleni támadásról van szó. Úgy tűnik, a tanár-diák szerelmi viszonyról az iskola és a városvezetés is tudott, a nyomozás mégis a szülői feljelentés nyomán indult meg.

Fordulat jöhet a korkedvezményes nyugdíjak ügyében?

Felreppent a hír, hogy új szabályozás jöhet a korkedvezményes nyugdíjazás helyett. A kormány korábban megszüntette ezt a jogosultságot, emiatt az egészséget veszé­lyeztető munkakörökben dolgozók – kohászok, vasutasok, tűzoltók, laboránsok stb. – ma semmilyen ellentételezésben nem részesülnek. A helyzet orvoslásához törvénymódosításokra, pluszforrásokra lenne szükség, csakhogy úgy tűnik, a kormányzat nem kíván szerepet vállalni az általa elő­idézett probléma orvoslásában.

Hit és értékek

„A pokol számomra a menny”

Nem hogy 100, de egyetlen napot sem kapott az új amerikai elnök ellenfeleitől arra, hogy bizonyítson. A kritikusok túlnyomó többsége nem Donald Trump egyik vagy másik intézkedésével vitatkozik, hanem kategorikusan elutasítja őt. (2017.02.17)

A falusi srác szerencsét próbált - Interjú Oláh Gergővel

Volt, hogy közmunkásként az utolsó húszforintosért túrta fel a lakást, ma már az egyik legnépszerűbb magyar énekes. Oláh Gergő népmesébe illő történetének hátterében vállaltan Jézus Krisztust látja, a sztárságot pedig nem célként értel­mezi, hanem lehetőségként arra, hogy az élet legfontosabb üzeneteit minél több em­berhez eljuttassa.

HÁTTÉR

Éhezők fociviadala

A 21. században elképzelhetetlennek tartott körülmények között építik kenyai, nepáli és más nemzetiségű munkások a 2022-es katari futball-világbajnokság létesítményeit. Nemzetközi szakszervezeti konföderációk azzal vádolják a FIFA vezetőit, hogy modern kori rabszolgatartáshoz asszisztálnak, amikor szemet hunynak a munkásokat sújtó embertelen körülmények fölött.

A rabbi imája Donald Trumpért és Jeruzsálemért

„Emlékeztetni akartam a világot Jeruzsálemre és arra, hogy a zsidó népnek a bibliai idők óta szoros kapcsolata van a várossal” – mondta a Heteknek Marvin Hier rabbi, aki egyike volt azoknak a vallási vezetőknek, akik január 20-án imát mondtak Donald Trump elnöki beiktatásán. (Új kezdet, sok imával. Hetek, 2017. január 27.) A Simon Wiesenthal Központ 77 éves alapítója korábban nem ismerte személyesen Trumpot, de habozás nélkül elvállalta a felkérést, mert hálás Amerikáért, és drukkol az elnök sikeréért.

A fekete március

Huszonhét éve, 1990. március 19-20-án, Marosvásárhelyen véres összecsapások zajlottak le románok és magyarok között, amelyeknek több halottja és több száz sérültje volt. A román igazságszolgáltatás máig nem tisztázta, ki a felelős a vásárhelyi zavargásokért – most esetleg várható, hogy az ügyészség a bányászjárásokhoz hasonlóan ezeket az aktákat is előveszi. Szemtanúk, elemzők és politológusok segítségével emlékeztünk a korabeli eseményekre.

Telepi drogosból menedzser

Heléna élete jó példa arra, hogy van a nyomorúságnak egy olyan szintje, amiből nem lehet egyedül kitörni, a puszta akaraterő ehhez édeskevés. A 36 éves családanya korábban súlyos drogfüggő volt, emiatt az állam elvette tőle a gyermekeit. Ez olyan sokkot okozott neki, hogy elhatározta: kijön a bagi cigánytelepről, új életet kezd, és visszaszerzi őket. Bámulatos életútjában elévülhetetlen szerepe volt a civil segítőknek. Lakatos Helénával a munkahelyén, a Prezi kávézójában beszélgettünk.

Komoly kihívások előtt a szerb integrációs folyamat

2014 januárja óta zajlanak a csatlakozási tárgyalások az Európai Unió és Szerbia között, amely az öt tagjelölt ország közül – Macedóniát, Montenegrót, Albániát és Törökországot megelőzve – elsőként nyerheti el az uniós tagságot. A hivatalos szerb álláspont szerint erre akár 2020-ban sor kerülhet, a brüsszeli időszámítás azonban inkább 2027-et valószínűsít. Kérdés, hogy Belgrád kész-e teljesíteni a csatlakozás legfőbb feltételét: Koszovó függetlenségének elismerését.

KÁVÉSZÜNET

Henry Ford, a korszakváltó

Hetven évvel ezelőtt halt meg Henry Ford, aki a legendássá vált T-modellel „négy kerékre ültette” Amerikát. A Bádog Böskének (Tin Lizzy) is becézett népautóból, amelynek tervezője a makói származású Galamb József volt, több mint 15 milliót adtak el. Az olcsó, el­nyű­he­tetlen konstrukció nagyban hozzájárult az amerikai középosztály kialakulásához a múlt század elején. A Ford T-modell ihlette a német Volkswagen márkát is. Adolf Hitler egyébként rajongva csodálta Henry Fordot, akivel nemcsak a gaz­da­ság­élénkítő szándékban, hanem az anti­szemita nézeteikben is egymásra találtak. Ford 1920-ban kiadott, zavaros ideo­lógiájú munkája, a Nemzetközi zsidó a Mein Kampf számára is muníciót jelentett. (Ford később némiképpen revideálta antiszemita nézeteit.) Henry Ford megítélése vitatható, korszakformáló jelentősége azonban vitathatatlan.

Fűszermánia

A fűszerek beszerzése ma már igazán nem jelenthet gondot, legyen szó bármilyen egzo­tikus hozzávalóról. Mint ismert, a legtöbb fűszer gyógynövény is: emésztést segí­tő, serkentő, és más, különböző jótékony hatás­sal bír. Az alapfűszereken túl megéri néhány különlegességet is kipróbálni, érdemes játszani az ízekkel, az illatokkal. A fűszerek izgalmas világába ad betekintést a Fűszer­mánia blog szerzője, Kenéz Gabi, akinek az alkotási vágya a gasztronómiában teljesedett ki.

Beszéljenek helyettünk a virágok!

Az évek során a gazdasági nehézségek ellenére is tapasztalható volt, hogy töretlenül nő az esküvői kiállítók és érdeklődök száma. Idén 13. alkalommal rendezték meg a kiállítást.

Ingyen C-vitamin

Főzök egy jó forró teát – ezt a mondatot számos teára vonatkoztathatjuk, egy kivétel azonban biztos van: a csipke­bogyótea. Pontosabban, el lehet készíteni, de akkor a legfontosabb alkotóeleme – a C-vitamin – elbomlik.

Gluténmentesen is egészségesen

Bármennyire is divatosan hangzik manapság a „gluténérzékeny” diéta, azok, akik tájékozatlanul vágnak bele, többet árthatnak maguknak, mint amennyi hasznuk lesz belőle. Nem árt tisztázni néhány alapigazságot, mielőtt betárazunk a „mentes” élelmiszerekből.

Hátrébb a drónokkal!

Az elmúlt időszakban Magyarországon is egyre népszerűbbé váltak a pilóta nélküli, távolról vezérelhető, a köznyelvben pontatlanul drónnak nevezett légi járművek. Ezeket eredetileg hadászati célokra szánták, ugyanis a jól felszerelt eszköz biztosítja, hogy a legkevesebb emberáldozattal hajthassanak végre egy-egy veszélyes műveletet. Könnyű kezelhetőségének és sokféle előnyének köszönhetően a hétköznapi életben felmerülő feladatokra is egyre szívesebben alkalmazzák. Sőt, rohamosan nő azon vállalkozások száma, amelyek felismerték a légtérben szálló eszköz nyújtotta előnyöket (például házhoz szállítás, mezőgazdaság, eseményközvetítés), ebből fakadóan számíthatunk rá, hogy a jövőben egyre több drón fog a fejünk felett repkedni.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!