hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gluténmentesen is egészségesen
Ne együnk meg akármit!

2017. 02. 23.
Bármennyire is divatosan hangzik manapság a „gluténérzékeny” diéta, azok, akik tájékozatlanul vágnak bele, többet árthatnak maguknak, mint amennyi hasznuk lesz belőle. Nem árt tisztázni néhány alapigazságot, mielőtt betárazunk a „mentes” élelmiszerekből.

Bár a kutatások szerint a glutén számos betegség okozója lehet – előidézhet emésztőszervi problémákat, de meghúzódhat autoimmun-betegségek, súlyproblémák, hangulatingadozások vagy idegrendszeri rendellenességek hátterében is –, ésszel kell élni a modern élelmiszeripar által kínált alternatívákkal. Egyre gyarapodik az egészségesnek titulált, ilyen-olyan mentes vagy bioélelmiszerek száma, azonban számos tengerentúli orvos és táplálkozás-szakértő arra hívja fel a figyelmet, hogy a szépen csomagolt és felcímkézett termékek egyáltalán nem biztos, hogy annyira egészségesek.

Köztudott, hogy az élelmiszeripar időnként „rárepül” egy-egy táplálkozási trendre vagy ajánlásra, és hajlandó bizonyos összetevőket kivonni az ételekből, ami azonban legtöbbször nem sok jót jelent. A természetes alkotóelemek elhagyásának átvitt értelemben is ára van: az ízeket vagy az állagot gyakran csak mesterséges vagy az eredetileg „démonizált” anyagnál jóval egészségtelenebb összetevőkkel tudják pótolni.

Ez történt az egészen a közelmúltig népszerű zsírmentes vagy alacsony zsírtartalmú diéta esetében is. Ilyen termékeknél jó, ha tudjuk, hogy az élelmiszer állagának megőrzése érdekében sokszor cukorral és ennek különböző formáival, szirupokkal pótolják a nedvességveszteséget. Ez különösen a cukorbetegséggel küzdőkre vagy inzulinrezisztensekre veszélyes, bár a túlzott szénhidrátbevitel általában senkinek sem válik javára.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!