hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A fekete március
Véres nemzeti ünnep Marosvásárhelyen

2017. 02. 23.
Huszonhét éve, 1990. március 19-20-án, Marosvásárhelyen véres összecsapások zajlottak le románok és magyarok között, amelyeknek több halottja és több száz sérültje volt. A román igazságszolgáltatás máig nem tisztázta, ki a felelős a vásárhelyi zavargásokért – most esetleg várható, hogy az ügyészség a bányászjárásokhoz hasonlóan ezeket az aktákat is előveszi. Szemtanúk, elemzők és politológusok segítségével emlékeztünk a korabeli eseményekre.

A forradalom után nem gondolta senki, hogy a nacionalizmus felszínre törhet, hiszen az euforikus állapot egységet hozott létre a románok és a magyarok között. Az 1989-es decemberi forradalom után Romániában azonban a politika eltökélt szándéka volt a román nacionaliz­mus újraélesztése. Ez először abban nyilvánult meg, hogy az új vezetés nem mutatott hajlandóságot arra, hogy érvényesítse a nemzeti kisebbségektől a kommunista diktatúra idején megtagadott jogokat. „A magyarság kérésének – amely a magyar nyelven való oktatás megszervezésére irányult, az országot irányító Nemzeti Megmentési Front Tanácsának (NMFT) elnöke – Ion Iliescu nemcsak hogy nem tett eleget, de februárban már nyíltan a magyar szeparatizmus veszélyéről beszélt” – emlékezett vissza a történésekre Nagy Árpád kolozsvári politológus tanár. Hirtelen egyre több magyarellenes szervezet alakult, amelyek azzal vádolták a magyarságot, hogy Erdély Magyarországhoz csatolására törekszik. Az oktatást illető követelésre válaszul nyíltan nacionalista megmozdulásokat szerveztek. Válaszul 1990. február elején az erdélyi magyarság csendes tömegdemonstrációkat szervezett több erdélyi településen. A legnagyobb, marosvásárhelyi eseményre több mint százezren gyűltek össze.

Marosvásárhelyen, az „erdélyi magyar fővárosban” 1977-ben még kétharmados többséget alkottak a magyarok, de arányuk a Ceaușescu-féle betelepítési politika révén 1985-re már a felére csökkent – mondta lapunknak Fodor Sándor vásárhelyi lelkész, aki a saját emlékeiből eleveníti fel az atrocitásokat megelőző politikai történéseket. „Azokban a napokban mindenki szerette volna az addig elnyomott jogait érvényesíteni, így a nagy igyekezetben senki sem gondolta, hogy ez a másik félnek bántásra vagy gyűlöletre adhat okot. Ha árnyaltabban fogalmazunk, meggyőződésem, hogy meg lehetett volna akadályozni az eseményeket” – fogalmazott a lelkész.

Az oktatási követelés miatt megtartott demonstrációra adott válaszként a szélsőségesen nacionalista, magyarellenes Vatra Românească szervezet indulatokat szító kampányba kezdett, aminek következtében az etnikai feszültségek Marosvásárhelyen erőszakhoz vezettek. „A városban a magyarok március 15-ei, néma és méltóságteljes megemlékezését követő napon román tüntetők leverték egy patika kétnyelvű feliratát, letépték a magyar nyelvű plakátokat, s pogromhangulatot teremtettek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!