hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ingyen C-vitamin

2017. 02. 23.
Főzök egy jó forró teát – ezt a mondatot számos teára vonatkoztathatjuk, egy kivétel azonban biztos van: a csipke­bogyótea. Pontosabban, el lehet készíteni, de akkor a legfontosabb alkotóeleme – a C-vitamin – elbomlik.

Lássuk csak, hogyan tudjuk mégis megmenteni a csipkebogyó hatóanyagait! A csipkebogyótea készítése a gyűjtésnél kezdődik. Még a fagyok beállta előtt kell az érett bogyókat begyűjteni. A puhákat hagyjuk meg a rigóknak, mert azok nagy valószínűséggel kukacosak. Fontos még, hogy kerüljük a főutak melletti területeket. Ha teljesen biztosak akarunk lenni abban, hogy a csipkebogyónk mentes a nehézfémektől, akkor magunk gyűjtsük be.

A csipkebogyó felvásárlói ára körülbelül 100 Ft / kg, mindenki viheti, és nem ellenőrzik, hogy hol szedtük. Utána irány a feldolgozás. Mivel a csipkebokor nem az a fajta, aki alig várja, hogy meg­közelítsék, ezért célszerű egy kampós bottal is felfegyverkezni, hogy a bokor tetejét is elérjük.

Csipkebogyóteát készíthetünk nyers és szárított bogyóból is. Amíg a szárítottat áztatni kell, recept­től függően 15 perctől akár fél napig is, addig a nyers csipkebogyónál aligha érünk el eredményt az áztatással.  u

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!