hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Éhezők fociviadala
Modern rabszolgaság és show-biznisz Katarban

2017. 02. 16.
A 21. században elképzelhetetlennek tartott körülmények között építik kenyai, nepáli és más nemzetiségű munkások a 2022-es katari futball-világbajnokság létesítményeit. Nemzetközi szakszervezeti konföderációk azzal vádolják a FIFA vezetőit, hogy modern kori rabszolgatartáshoz asszisztálnak, amikor szemet hunynak a munkásokat sújtó embertelen körülmények fölött.

Egy kenyai kőműves ad álompasszt a nepáli tetőfedőnek. Elkerülhetetlen a gól, a bangladesi villanyszerelőnek esélye sincs, hogy kivédje a lövést. A közönség magán kívül tombol. A győztesek örömmámorban úsznak. Mosolygós férfiak vonulnak be, fehér kendővel a fejükön, hogy gratuláljanak. Ez itt a katari Al Ahli stadion, ahol az álmok tényleg valóra válnak.

De hogy pontosan milyen álmok is, arra csak akkor nyílik rálátásunk, ha egy kicsit elmélyedünk a Katar 2020 projekt statisztikai adataiban és a helyi munkajog világában. Mert lehet, hogy ez valójában csak lázálom, amit egy segédmunkás lát a 45 fokos hőségben, miközben ebédszünet helyett épp egy épülő stadion állványzatán egyensúlyozik.

Lassan hét éve már, hogy a FIFA elnöke ünnepélyesen kihúzta a papírt a fehér borítékból, amelyen az apró öbölparti állam neve szerepelt mint a 2022-es futball-világ­bajnokság leendő házigazdája. Sokaknak felszaladt ekkor a szemöldökük, és nem véletlenül: bár Katar egy főre eső GDP-jét tekintve a Föld leggazdagabb országa, mérete körülbelül Magyarország kilencedét teszi ki, népessége pedig 2,5 millió, amelynek mindössze 20 százaléka katari arab, nagy része afrikai vagy ázsiai vendégmunkás. Rájuk vár a feladat, hogy felépítsék a nyolc futball­stadiont és a világbajnoksághoz szükséges infrastruktúrát: utak, szállodák, felhőkarcolók sokaságát, metróvonalakat és egy új repülőteret. Az ötlet nem új, hiszen Katarban a kétkezi munkát (is) már régóta bevándorlók végzik. Azonban csak a Katar 2022 építkezésekre toborzott hatalmas embertömeg megjelenésével került reflektorfénybe, hogy ezek a dolgozók nem mások, mint a szó legszorosabb értelmében vett rabszolgák.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!