hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az Iszlám Állammal működne együtt a Hamasz-vezető
Új vezér

2017. 02. 16.
Új politikai vezetőt választott a Hamasz palesztin terrorszervezet titkos szavazással. Jahja Szinvárt korábban négyszeres életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Izraelben palesztin „kollaboránsok” meg­gyilkolásáért, azonban Gilad Shalit szabadságáért cserébe ezer másik terroristával együtt elengedték. Szinvárnak a Hamasz katonai szárnyában betöltött fontos szerepe miatt rögtön megindultak a találgatások, vajon már a közeljövőben várható-e egy újabb háború Izrael és a terrorcsoport között.

Hónapokig elhúzódó, titkos szavazással választott új politikai vezetőt a Hamasz Iszmáil Hanije helyére, aki valószínűleg indulni fog a terrorszervezet legfőbb politikai posztjának betöltéséért. A mozgalom új politikai vezéralakja az 55 éves Jahja Szinvár, aki – a Hamasz többi alapítójához hasonlóan – az egyiptomi Muzulmán Testvériség aktivistá-jaként kezdte pályafutását, majd a palesztin terrorszervezet megalapítása után létrehozta a titkosszolgálati feladatokat ellátó „Majd”-ot, melynek küldetése volt többek között azoknak a palesztinoknak a meggyilkolása, akikre akár csak a gyanú árnyéka vetült, hogy Izraellel kollaborálnak, vagy nem hűségesek a Gázai övezetet uraló iszlamista csoporthoz.

Szinvár közreműködött a Hamasz katonai szárnyának megalapításában is, melynek egyik fontos vezéralakja volt. 1988-ban azonban letartóztatták és négyszeres életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Izraelben, mert olyan palesztinok meggyilkolásáért volt felelős, akik állítólag együttműködtek a zsidó állammal. A férfi emellett részt vett Nachshon Wachsman izraeli katona 1994-es elrablásának a kitervelésében is. Szinvár 22 évig ült börtönben, ez időszak alatt a palesztin foglyok szószólójává vált, és segédkezett a Hamasznak a Gilad Shalit izraeli katona elengedéséért folytatott tárgyalásokban; ennek nyomán a zsidó állam kénytelen volt – Szinvár mellett – további ezer terroristát elengedni. A férfinél egyébként börtönbüntetése alatt rákot diagnosztizáltak, és Izraelben kapott életmentő kezelést.

A börtönből történő 2011-es szabadulása után Iszmáil Hanijének, a Hamasz-kormány „miniszterelnökének” a jobbkeze lett, és lényeges közvetítő szerepet töltött be a terrorszervezet katonai és politikai szárnya között. Szinvár egyértelműen a keményvonalasok közé tartozik a csoporton belül, vagyis ellenez bármiféle kompromisszumkötést Izraellel, sőt ő volt a Hamasz katonai szárnyának egyik első számú vezetője a 2014-es gázai háború során. A feltételezések szerint ő volt a felelős 2015-ben Mahmud Ishtivi Hamasz-parancsnok megkínzásáért és meggyilkolásáért is, akit többek között „erkölcsi bűnök elkövetésével” vádoltak, ugyanis állítólag homoszexuális volt. Ishtivi halálával Szinvár az egyik legnagyobb riválisától szabadult meg.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!