hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az Iszlám Állammal működne együtt a Hamasz-vezető
Új vezér

2017. 02. 16.
Új politikai vezetőt választott a Hamasz palesztin terrorszervezet titkos szavazással. Jahja Szinvárt korábban négyszeres életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Izraelben palesztin „kollaboránsok” meg­gyilkolásáért, azonban Gilad Shalit szabadságáért cserébe ezer másik terroristával együtt elengedték. Szinvárnak a Hamasz katonai szárnyában betöltött fontos szerepe miatt rögtön megindultak a találgatások, vajon már a közeljövőben várható-e egy újabb háború Izrael és a terrorcsoport között.

Hónapokig elhúzódó, titkos szavazással választott új politikai vezetőt a Hamasz Iszmáil Hanije helyére, aki valószínűleg indulni fog a terrorszervezet legfőbb politikai posztjának betöltéséért. A mozgalom új politikai vezéralakja az 55 éves Jahja Szinvár, aki – a Hamasz többi alapítójához hasonlóan – az egyiptomi Muzulmán Testvériség aktivistá-jaként kezdte pályafutását, majd a palesztin terrorszervezet megalapítása után létrehozta a titkosszolgálati feladatokat ellátó „Majd”-ot, melynek küldetése volt többek között azoknak a palesztinoknak a meggyilkolása, akikre akár csak a gyanú árnyéka vetült, hogy Izraellel kollaborálnak, vagy nem hűségesek a Gázai övezetet uraló iszlamista csoporthoz.

Szinvár közreműködött a Hamasz katonai szárnyának megalapításában is, melynek egyik fontos vezéralakja volt. 1988-ban azonban letartóztatták és négyszeres életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Izraelben, mert olyan palesztinok meggyilkolásáért volt felelős, akik állítólag együttműködtek a zsidó állammal. A férfi emellett részt vett Nachshon Wachsman izraeli katona 1994-es elrablásának a kitervelésében is. Szinvár 22 évig ült börtönben, ez időszak alatt a palesztin foglyok szószólójává vált, és segédkezett a Hamasznak a Gilad Shalit izraeli katona elengedéséért folytatott tárgyalásokban; ennek nyomán a zsidó állam kénytelen volt – Szinvár mellett – további ezer terroristát elengedni. A férfinél egyébként börtönbüntetése alatt rákot diagnosztizáltak, és Izraelben kapott életmentő kezelést.

A börtönből történő 2011-es szabadulása után Iszmáil Hanijének, a Hamasz-kormány „miniszterelnökének” a jobbkeze lett, és lényeges közvetítő szerepet töltött be a terrorszervezet katonai és politikai szárnya között. Szinvár egyértelműen a keményvonalasok közé tartozik a csoporton belül, vagyis ellenez bármiféle kompromisszumkötést Izraellel, sőt ő volt a Hamasz katonai szárnyának egyik első számú vezetője a 2014-es gázai háború során. A feltételezések szerint ő volt a felelős 2015-ben Mahmud Ishtivi Hamasz-parancsnok megkínzásáért és meggyilkolásáért is, akit többek között „erkölcsi bűnök elkövetésével” vádoltak, ugyanis állítólag homoszexuális volt. Ishtivi halálával Szinvár az egyik legnagyobb riválisától szabadult meg.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!