hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Orbán Viktor öt nagy támadást akar kivédeni
Amelyek egyben az év fő politikai témái is

2017. 02. 16.
A Fidesz inkább külső politikai és gazdasági erőktől tart, mintsem a hazai ellenzéki szervezetektől. Legalábbis ez derült ki Orbán Viktor évértékelő beszédéből, amely alapján a kormánya számára a legnagyobb veszélynek a Brüsszel mögötti politikai erőket és Soros Györgyöt látja. Cikkünkben azt próbáljuk körüljárni, hogy melyek a miniszterelnök szerint a legrázósabb ügyek, és mi az ezzel kapcsolatos irányvonal a Fideszben.

A miniszterelnök szerint ugyanis 2017-ben a magyar politikának öt súlyos kérdésre kell választ találnia, ami egyben azt is jelenti, hogy öt nagy támadást kell kivédenie. Az első tétel a rezsicsökkentés „megvédése”. Orbán Viktor azt állította, hogy idén már az év első felében Brüsszel meg akarja tiltani a rezsicsökkentést, tervük már az asztalon van, az országok független energiapolitikája helyett központi szabályozást akarnak, amivel elvennék a tagállamok ármegállapítási jogát. A miniszterelnök úgy látja: a kérdés az lesz majd, hogy megvédjük-e a rezsicsökkentést, ragaszkodunk-e ármegállapítási jogunkhoz, vagy elfogadjuk Brüsszel döntését, és ismét a nagyvállalatokra bízzuk a rezsidíj megállapítását.

A „csodafegyver” megvédése

A Fidesz számára 2013 elejétől kezdve a rezsiharc lett az egyik legfőbb politikai ügy. Ez a téma sajátos módon egy politikai vereség miatt került elő, amikor a Fidesz az úgynevezett választási regisztráció ügyét elbukta az ellenzékkel szemben. Orbán Viktor hívei szerint jellemző a miniszterelnökre, hogy sok esetben akkor talál ki egy új húzást, amikor valamely területen vereséget szenved. A választási regisztrációval (a választások előtt kellett volna regisztrálni azoknak a jegyzőnél, akik szavazni szerettek volna) azt a választói réteget kívánták volna távol tartani az urnáktól, akik csak a választás előtti napokban döntik el, hogy egyáltalán elmennek-e szavazni, és anyagi természetű ígéretek alapján voksolnak. 2002-ben a Fidesz – legalábbis a jobboldali véleményformálók szerint – ennek a rétegnek az MSZP általi megnyerése miatt vesztett. A szóban forgó szavazóknak nincs határozott párthovatartozásuk, ehelyett rendre inkább a regnáló hatalom ellen voksolnak. A regisztrációs ötlet oka az volt, hogy a Fidesz 2012-ben még tartott attól, hogy az MSZP talpra áll, és egy szoros választás során ez a „kiszámíthatatlan” tömeg a szocialistákra szavaz.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!