hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2017. 03.03. (XXI/09) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Jöhet az európai szuperállam

Egyáltalán nem kizárt, hogy egy új európai szuperállam megalapításának első lépéseit jelenti a német, a francia, az olasz és a luxemburgi törvényhozás vezetőjének római kiáltványa és a német, francia, olasz és spanyol állam- és kormányfők jövő heti, versailles-i csúcstalálkozója. Európa történelmi napokat él át, az unió magországai rövidesen hozzáláthatnak a nemzetállamokat lebontó „kétsebességes Európa”-projekt beindításához.

Irán békésen atomot dúsít

Oroszország és Irán megállapodtak arról, hogy közösen állítanak elő nukleáris fűtőanyagot – kommentálta Ali Akhbar Szalehi, az iráni atomenergetikai ügynökség vezetője a közelmúltban lezajlott moszkvai látoga­tá­sát az iráni ISNA hírügynökségnek. Bejelentette, hogy helyettese, Behrouz Kamalvandi januári oroszországi látogatása során orosz szakemberekkel össze­állították az együttműködés menetrendjét, és ezt mindkét ország vezetése jóvá is hagyta.

Egy lépéssel a terrorizmus előtt

Nyelvészekkel, informatikusokkal és mérnökökkel erősíti állományát a DGSE, vagyis a francia hírszerzés. A folyamatos terrorkészültségben élő Franciaország egyik legfontosabb biztonsági szerve 2019-ig mintegy hatszáz új ügynök alkalmazását tervezi, akiket a legjobb egyetemekről toboroznak majd annak érdekében, hogy a hírszerzés egy lépéssel a terroristák előtt tudjon járni.

Egy „intoleráns” politikus

A győzelem kapujába érkezett Geert Wilders, a holland Szabadságpárt vezetője, akinek pártja minden bizonnyal többséget szerez a jövő szerdán sorra kerülő parlamenti választáson. A várható siker ellenére azonban úgy tűnik, hogy Wilders nem fog tudni kormányt alakítani, jelen pillanatban ugyanis nincs olyan parlamenti formáció, amely koalícióra lépne vele.

Hódít a hibrid hadviselés

Magasabb Nagy-Britannia terrorfenyegetettsége napjainkban, mint amilyen az 1970-es években, az Ír Köztársasági Hadsereg robbantásos merényletei idején volt – állítja a brit parlament terrorizmusellenes jogalkotásának új független szakértője. Max Hill szerint – akinek a nevéhez fűződik ügyészként több al-Kaida-sejt felszámolása, és az Iszlám Államhoz kötődő terroristák bebörtönzése is – ennek ellenére a legnagyobb veszélyt a tinédzserek online radikalizálódása jelenti.

Háborút hirdetett a DNC Obama-hű elnöke

Barack Obamát és közösségszervezői háttérszervezetét tartja felelősnek Donald Trump az adminisztrációja első hónapját beárnyékoló botrányokat kiváltó szivárogtatásokért. A demokrata választók mozgósítása teljes gőzzel zajlik, amire bizonyíték lehet a republikánus lakossági fórumokon rendezett tiltakozássorozat és egy hétvégi demokrata választási győzelem Delaware-ben. A Demokrata Országos Bizottság (DNC) élére újonnan kinevezett Tom Perez máris összefogást sürgetett annak érdekében, hogy a republikánusok mindent elsöprő győzelmei ne ismétlődhessenek meg. Trump kongresszus előtt mondott első beszéde ugyanakkor arról árulkodik, hogy cseppet sem bizonytalanították el a támadások.

Belföld

Kik férnek hozzá a minőségi oktatáshoz?

Dinamikusan nő az elitképzőnek számító 6 és a 8 osztályos gimnáziumokba jelentkezők aránya, lassan minden negyedik továbbtanuló gyerek ezt az utat választja.

Párttá alakulás előtt a Momentum

266 151. Az elmúlt két hétben a legtöbbet emlegetett szám, amely hat napig totális zűrzavart okozott a Fidesz vezérkarában. A látszólag a semmiből néhány hete előbukkant Momentum Mozgalom hatalmasat ünnepelt, de már a jövőt tervezik. 2018-ban Parlamentbe kerülnének, 2022-ben kormányt váltanának. De kik is ők?

Így fogadta az amerikai közönség a Szegedi Csanádról szóló filmet

Szegedi Csanád sorsfordulata mára világhírű lett. Maradj csendben! címmel brit filmesek készítettek dokumentumfilmet az egykori antiszemita politikusból mára ortodox hívővé vált ex-jobbikos történetéről. A filmet tavaly New Yorkban mutatták be először, legutóbb pedig a világ egyik legnagyobb zsidó filmes seregszemléjén, az Atlantai Zsidó Filmfesztiválon láthatta az amerikai közönség. A filmmel kapcsolatos kérdéseinket emailben küldtük el Köves Slomónak és Vona Gábornak. Válaszaikat keretes írásainkban olvashatják.

Olimpia után Paks2

Az LMP szerint tartható népszavazás a paksi atomerőműről, a lapunknak nyilatkozó alkotmányjogász szerint nem. Az ellenzéki pártok támogatnák a referendumot és beszállnának az aláírásgyűjtésbe is. A politikai paletta jelentős szereplői közül alig akad, amely ne fordult volna 180 fokot korábbi állás­pontjához képest.

Hit és értékek

Spirituális háború a Fehér Házért

A különböző okkult praktikák használata már az egykori Szovjetunió, később pedig Oroszország vezetőitől (lásd keretes cikkünket). A parapszichológiai hadviselés a hetvenes-nyolcvanas évek óta kitört a titkos intézetekből, és „demokratizálódott”. Ennek egyik jele, hogy a közösségi platformokon az elmúlt hetekben meghirdették a „mágikus ellenállási mozgalom” megszervezését (jobbra a Facebook-oldaluk nyitóképe). A főáramú médiát is bejárta a hír, hogy egy ismert amerikai wicca-mágus, Michael M. Hughes felszólította az amerikai profi boszorkányokat, mágusokat és wicca-papokat, fogjanak össze Donald Trump megbuktatására.

Tél végi akcióban a HISZ

A téli krízisidőszak végéhez közeledve továbbra is járják az országot a Hit Gyülekezete Szeretetszolgálatának önkéntesei. Február utolsó napjaiban – többek között – Kunhegyesen, Kiskunhalason, Pécsett szerveztek osztásokat a HISZ aktivistái. Az elmúlt hetekben, az idei év első két hónapjában szétosztott adományok értéke több tízmillió forintot tesz ki, amit a gyülekezet tagjainak önkéntes hozzájárulásai és adományai tettek lehetővé.

HÁTTÉR

Sándor Róbertet csecsemőként „kidobták”, ma krízisterheseknek segít

Robika „véletlenül” született. Anyukája titkon megszülte, majd eldugta egy balatoni csecsemőotthonba. Sorsa intézetről intézetre, különböző gyermekotthonokban formálódott, míg a nagykorúságot jelentő 18. életév betöltése után egyik napról a másikra kirakták őt a Fóti Gyermekotthonból. „Ott álltam a kijáratnál, minden vagyonom elfért egy kis batyuban…” – emlékszik vissza a pillanatra Sándor Róbert, aki ma már négygyermekes családapa, egy vállalkozás jogi szaktanácsadója, és a Várva Várt Alapítvány elszánt aktivistája is egyben.

A diktatúra első lépése

1947. február 25-én Kovács Bélának, az 1945-ös nemzetgyűlési választáson abszolút többséget szerzett Kisgazdapárt főtitkárának letartóztatásával tette meg a Vörös Hadsereg és a Magyar Kommunista Párt a döntő lépést azon az úton, amely Magyarországot évtizedekre egypárti diktatúrává tette.

A román Snowden

Informatikus csodagyerekből az ország egyik leggazdagabb üzletembere lett, hogy utána politikusnak álljon, majd a korrupcióellenes hatóság elől menekülve saját tévécsatornáján teregesse ki a titkosszolgálatok és az igazságszolgáltatás szennyesét. A 38 éves Sebastian Ghita (képünkön jobbra) filmbe illő története tükröt tart a román demokráciának – és sajátos kelet-európai stílusjegyei miatt a magyarok számára sem hangzik valószerűtlenül.

Hol vannak a többiek?

Mióta a csillagászat feltárta az Univerzum hatalmas méreteit, és a benne előforduló csillagok elképesztő számát, azóta foglalkoztat bennünket a kérdés: egy ekkora világűrben egyedül a Föld bolygón lenne értelmes élet? A téma spekulációk sokaságát eredményezi, de a kézzelfogható felfedezések még gyerekcipőben járnak. A földönkívüli élet lehetőségére a NASA bejelentése irányí­tott újra átlagosnál nagyobb figyelmet: hét földméretű, szilárd felszínű bolygót találtak tőlünk negyven fényévre, egy vörös törpecsillag körül.

Mars a Holdra

Száznégy műholdat lőtt ki az űrbe India egyetlen napon, amellyel maga mögé utasította a korábbi rekordert, Oroszországot, aki korábban „mindössze” 37 műholddal tartotta ezt a csúcsot. India újfent bebizonyította, hogy űrnagyhatalom: a korábbi brit gyarmat saját erőből indította el rakétaprogramját, amelynek segítségével már a kilencvenes években műholdakat tudott pályára állítani, a kétezres években saját űreszközt lőtt fel, amely nagy felbontású képeket készít a Föld felszínéről, három éve pedig szondát küldött a Marshoz.

Alkoholproblémák

A Csíki „sörháború” után újabb szeszvitában érintett a magyar kormány. Az erdélyi főzőmesterek ugyanis szeretnék használni a pálinka megnevezést a gyümölcspárlataikra – ezt azonban a jelenlegi európai szabályozás szerint Magyarország mellett négy osztrák tartomány teheti csak meg. A pálinkavita személyeskedésig fajult, fegyvernyugvást a témát mindig kiemelten kezelő Orbán Viktor hozhat.

Kiborg kontra ember: Vereségre ítélve?

„Ha a gépek jobbak nálad, válj te is azzá” – szólalt föl Elon Musk Dubajban, az Egyesült Arab Emirátusban rendezett konferencián, ahol a milliárdos tech-vezér kijelentette, hogy az emberiségnek fizikailag is egyesülnie kell majd a technológiával. A mesterséges intelligencia (AI) és a robotika exponenciális fejlődése ugyanis már rövid távon több millió munkahelyet tesz majd fölöslegessé, amit az oktatás, átképzés önmagában képtelen lesz orvosolni, ugyanis Musk szerint maga az emberi agy „túl buta” a 21. századhoz.

KÁVÉSZÜNET

Oscar-díjas a Mindenki

Kettőből kettő. Tavaly ilyenkor még csak álmodozhattunk arról, hogy a Saul fia után jön majd egy újabb magyar alkotás, amelynek köszönhetően 2017 kora tavaszán ismét virraszthat az ország. És tessék! Deák Kristóf szűk félórás filmjének elképesztő sikere nemcsak azért fantasztikus, mert ilyen rövid időn belül ismét hazai művészekhez került egy aranyszobor – hanem azért is, mert a film, amely kapta, csodaszép üzenetet közvetít a világ felé.

„Csak az igazat kell nekik mondani”

A huszadik században a gyereknevelésben bekövetkezett gyökeres változások egyik úttörő alakja volt Franciaországban Françoise Dolto pszichoanalitikus. Az 1970-es években népszerű rádióadásai­nak köszönhetően széles körben kezdtek önálló egyénként gondolkodni a gyerekekről, akik a szülőkétől eltérő akarattal és vágyakkal rendelkeznek. Világossá tette, hogy már a beszédfejlődés korai szakaszában is nagyságrendekkel többet képesek megérteni, mint korábban hitték, és a traumák kóros hatásai alól úgy tudjuk őket felszabadítani, ha szavainkkal kimondjuk számukra a valóságot.

Irány a hóvirág­tenger

Végre elindult a „hóvirágzás” az Alcsúti Arborétumban. Egészen pontosan március 3-ától március idusáig várják a látogatókat. Fagyosabb idő azonban késleltetheti is a hóvirágok elnyílását.

Besárgított ragadozók

A címben szereplő szigorú minősítés természetesen nem vonatkozik a taxis társadalom egészére, de azokra mindenképp, akiknek a szakma a kétes megítélését köszönheti. Cikkünk forrása belülről ismeri a taxisok világát.

Carola és a vörös kendő

Carola Neher az 1920-es évek ünnepelt színésznője volt Németországban. Bertolt Brecht hatására marxista lett, majd Hitler elől a Szovjetunióba menekült. Hamarosan gyermeke született, ám a családi boldogság rém­álomba fordult: férjét mint trockistát kivégezték, őt kényszermunkára ítélték, másfél éves fiát pedig a kommunista párt „fogadta örökbe”.  Drámai története emléket állít annak a több millió kommunistának is, akik saját rendszerük áldozatává váltak.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!