hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A román Snowden
A volt honatya és a hírszerzés háborúja

2017. 03. 30.
Informatikus csodagyerekből az ország egyik leggazdagabb üzletembere lett, hogy utána politikusnak álljon, majd a korrupcióellenes hatóság elől menekülve saját tévécsatornáján teregesse ki a titkosszolgálatok és az igazságszolgáltatás szennyesét. A 38 éves Sebastian Ghita (képünkön jobbra) filmbe illő története tükröt tart a román demokráciának – és sajátos kelet-európai stílusjegyei miatt a magyarok számára sem hangzik valószerűtlenül.

Sebastian Ghita néhány nappal karácsony előtt a Bukarestből Ploiestibe vezető gyorsforgalmi úton tövig nyomta a gázpedált, és 200 kilométer / órás sebességre gyorsítva lehagyta a felügyeletével megbízott rendőröket. A vállalkozó-politikus házához érve a hatóság emberei azonban megnyugodtak, mivel kocsiját a szokásos helyen találták: a célszemély nyilván otthon alszik, gondolták. Csaknem egy teljes nap kellett a felismeréshez, hogy átverték őket, ám addigra Ghita már árkon-bokron túl járt. A menekülésre jó oka volt: az ügyészség ugyanis számos súlyos bűncselekménnyel vádolja. Bár Europol-körözést is kiadtak ellene, máig nem tudják, hol tartózkodik, van, aki szerint meg sem állt Ázsiáig, mások szerint az országban bujkál. Hallatni azonban hallat magáról: saját tévécsatornáján keresztül leleplezőnek szánt videókban csúszik be hátulról páros lábbal a Román Hírszerző Szolgálatnak (SRI) és az Országos Korrupcióellenes Ügyosztálynak (DNA).

Pénz, tévé, politika

De hogyan jutott idáig Románia egyik legsikeresebb vállalkozója, és mi a problémája a Nyugat által agyondicsért, az országon belül azonban sokak által erős szkepszissel figyelt korrupcióellenes küzdelemmel? A középiskolásként már névjegykártyagyártással hasznos üzleti kapcsolatokat építő Sebastian Ghita egyfajta informatikus csodagyereknek számított. Előbb számítógép-kereskedéssel, majd szoftverfejlesztéssel foglalkozott, és 29 éves korában már felkerült a leggazdagabb románok listájára 35 millió eurós vagyonnal. Hogy ebben mekkora szerepet játszott a tehetsége, és mekkorát a kiváló kapcsolatépítő képessége, nehéz megítélni, mindenesetre cége többnyire önkormányzati és állami szervezeteknek fejlesztett programokat. Sikeres üzletemberként belevágott a borászkodásba, az ingatlanbizniszbe és a sportba is: saját kosárlabdacsapatot gründolt. Ezek után a médiába is belekóstolt – ami kapcsán már Magyarországon is cikkeztek róla. Pontosabban arról a perről, amely során 2012-ben Románia egyik leggazdagabb emberét, Sorin Ovidiu Vantut egy év letöltendő börtönbüntetésre ítélték zsarolás miatt – a sértett fél Sebastian Ghita volt. Történt ugyanis, hogy Vantu kiterjedt médiabirodalmának „gyöngyszeme”, a Realitatea hírtelevízió nehéz anyagi helyzetbe került. Megmentése érdekében az üzletember Ghitával társult, akinek a szponzoráció mellett menedzserként az volt a feladata, hogy informatikai cégén, az Asesofton keresztül HD-minőségű sugárzásra állítsa át a csatornát. Fél év múltán azonban összevesztek, Ghita szerint Vantu 150 ezer eurót kért tőle annak fejében, hogy ne bontsa fel a Realitatea Media és az Asesoft közötti szerződést – a tulajdonos állítólag életveszélyesen meg is fenyegette. A csatorna átpártolt munkatársával közösen Ghita ezt követően megalapította a Romania TV-t.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!