hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tél végi akcióban a HISZ
Kunhegyesi és pécsi beszámoló

2017. 04. 07.
A téli krízisidőszak végéhez közeledve továbbra is járják az országot a Hit Gyülekezete Szeretetszolgálatának önkéntesei. Február utolsó napjaiban – többek között – Kunhegyesen, Kiskunhalason, Pécsett szerveztek osztásokat a HISZ aktivistái. Az elmúlt hetekben, az idei év első két hónapjában szétosztott adományok értéke több tízmillió forintot tesz ki, amit a gyülekezet tagjainak önkéntes hozzájárulásai és adományai tettek lehetővé.

Habár a „hivatalos” megnyitó csupán délelőtt tíz órakor volt esedékes, többen is voltak, akik már hajnali fél ötkor megkezdték a sorban állást a kunhegyesi sportcsarnok mellett, hogy biztosan az elsők között jussanak be a HISZ adományosztására a városban.
A Szeretetszolgálat budapesti önkéntesei már egy évtizede járnak vissza a régióba.
„Megbecsülni is nehéz, hány embert értünk el az osztással, az biztos, hogy a helyszínre nagyjából hat-hétszázan jöttek el. A családoknak ruhákat, gyümölcsöket, cipőket, ajándékokat osztottunk, és a végén 60 kiló pulykahúsból főzött gulyáslevest osztottunk még szét” – mutatta be az akciót a Hit Gyülekezete helyi közösségét vezető lelkész, Papp Ignác.
A Szeretetszolgálat önkéntesei összesen 600 adag gulyáslevest, 2400 kg gyümölcsöt, 1500 tábla csokoládét és mintegy két tonna ruhát osztottak szét a rászorulóknak.
A város helyzetéről Papp Ignác elmondta: a környéken munkahelyek szűntek meg, sokan alkalmi munkákból vagy közmunkából, 55 ezer forintból élnek, mások a földeken dolgoznak. „Reményt adtunk az embereknek, és reméljük, hogy példát is mutatunk ezzel. Nemcsak mi csinálhatunk ilyet, hanem a helyi vállalkozók vagy más szervezetek is” – hangsúlyozta a lelkész az osztás kapcsán.
Az adományosztást a Hit Gyülekezete tagjainak önkéntes felajánlásai tették lehetővé, és ezúttal a kisebbek is bekapcsolódtak a jótékonykodásba: a fővárosi Bornemisza Péter Általános Iskola és Gimnázium nebulói több mint 300 tábla csokoládét és rengeteg ajándékot gyűjtöttek össze a kunhegyesi gyerekek számára. Számos iskolás annyira belelendült a segítségnyújtásba, hogy aktivistaként helyben is segédkezett.
Papp Ignác elmondása szerint körülbelül tíz hasonló rendezvény volt már a környéken, egyebek mellett Tisza-­­­
csegére, Egyekre, Tiszaszentimrére és Tiszaörsre is látogattak korábban. Kunhegyesen harmadszorra szerveztek ruha- és ételosztást.
A HISZ pécsi csoportja szintén aktívan járta a várost és a környező falvakat a téli krízisidőszakban. A januári nagy hidegben a Szeretetszolgálat mentőcsoportja a Vöröskereszttel, a katasztrófavédelemmel és a hajléktalanokat ellátó szervezetekkel közösen utcai szolgálatot látott el. Forró teával, szendvicsekkel járták Pécs belvárosát minden olyan napon, amikor az átlaghőmérséklet –5 fok alatt volt.
„A hosszú hidegben a fűtési költségek jelentősen megemelkedtek, ezért tűzifa- programot is indítottunk. Ennek keretében 4,5 tonna fát osztottunk szét olyan családoknak, ahol már teljesen elfogyott a tüzelő. Volt ahol már több napja hidegben volt a család, mire odaért a segítség” – mutatta be egy másik fontos akciójukat Agyaki Mónika, a HISZ pécsi szervezetének vezetője.
Februárban a pécsi családsegítő szolgálatok telephelyein 600 kg ruhát kaptak a rászorulók a HISZ-től. A közeli Barcsra pedig február végén egy tonna adománnyal megrakodva érkezett a HISZ-es teherautó, és 150 nehéz helyzetben élő embertársunknak adtak át ruha- és élelmiszeradományokat.
Kiskunhalason február utolsó napjaiban több mint 100 családhoz vitt segítséget a Szeretetszolgálat. A kiskunhalasi Hit Gyülekezete tagjaiból álló csoport több mint egy mázsa kenyeret, valamint 120 darab, tartós élelmiszerekből összeállított csomagot osztott szét – emellett 200 kg ruha, cipő, gyerekjáték is gazdára talált.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!