hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Így fogadta az amerikai közönség a Szegedi Csanádról szóló filmet
Maradj csendben!

2017. 03. 02.
Szegedi Csanád sorsfordulata mára világhírű lett. Maradj csendben! címmel brit filmesek készítettek dokumentumfilmet az egykori antiszemita politikusból mára ortodox hívővé vált ex-jobbikos történetéről. A filmet tavaly New Yorkban mutatták be először, legutóbb pedig a világ egyik legnagyobb zsidó filmes seregszemléjén, az Atlantai Zsidó Filmfesztiválon láthatta az amerikai közönség. A filmmel kapcsolatos kérdéseinket emailben küldtük el Köves Slomónak és Vona Gábornak. Válaszaikat keretes írásainkban olvashatják.

„Mocskos zsidók!” – zengett a néhány éve még jobbikos rendezvényekről ismert rigmus az amerikai moziban, angol felirattal. A közönség felszisszen, feszeng. A popcornos papírzacskók csörgése is elhalkul. Tapintható az értetlenség. Levegőben lóg a kérdés, hogy a 21. század elején, Budapest szívében, magyar nyelven, mindez mégis hogyan történhet meg, különös tekintettel a történelmi előzményekre. A felvétel a manapság középre igyekvő párt néhány évvel ezelőtti gyűlésén készült. Akkor, amikor még Szegedi Csanád a párt alelnökeként maga is a félelemkeltés generátora volt. A Jobbik korábbi frontembere a róla készült dokumentumfilmben mondja el, hogy a párt arculatának kialakításakor igenis tudatosan használtak nyilasokra emlékeztető szimbólumrendszert. Mindezt úgy, hogy ha kell, letagadható legyen, ám a náci ideológia hívei mégis megszólítva érezzék magukat. Céljuk a megfélemlítés volt. Tudatosan, szisztematikusan építkeztek. „Ott voltam a kezdeteknél a Jobbikban, amikor elkezdtük kitolni a határokat. De a legnagyobb kárt azzal okoztuk, hogy a társadalomban feszültséget gerjesztettünk. És én voltam az egyik fő indulatgerjesztő” – ismeri el a róla készült filmben Szegedi Csanád.

Mint ismert, a stratégia bevált: néhány év alatt a friss politikai alakulat az ismeretlenségből 2009-ben az Európai Parlamentbe, majd 2010-ben harmadik legerősebb pártként a Magyar Országgyűlésbe került. Ezt a pozíciójukat erősítették a 2014-es választásokon is. 

A Jobbik sikerszériája végül Szegedi Csanád bukását hozta, miután „kiderült” róla, hogy ő maga is zsidó. Származását az egyik Jobbik-közeli félkatonai szervezet tagja hozta nyilvánosságra. A dokumentumfilmben Ambrus Zoltán bemutatja azt a hangfelvételt, amelyen Szegedi Csanáddal folytatott telefonbeszélgetését rögzítette. Az nem derül ki, hogy az egykori skinhead honnan szerezte be a Szegedi Csanád felmenőire vonatkozó információkat. Az ex-jobbikos politikus ezután személyesen is felkereste Ambrust, majd saját szüleit és nagymamáját kérdezte a zsidó gyökerekről. Végül a nagymama „elismerte”, hogy megjárta a haláltábort és a család jelentős része odaveszett Auschwitzban. Unokája kérdésére, miszerint mit lehet tenni zsidóként Magyarországon, azt tanácsolja, amit maga is évtizedekig gyakorolt: „csendben maradni”. A dokumentumfilm ezzel magyarázza, hogy Szegedi Csanád miért nem tudott se származásáról, se arról, hogy családja nagy része odaveszett a vészkorszakban, illetve hogy nagymamája holokauszttúlélő.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!