hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Csak az igazat kell nekik mondani”
Françoise Dolto és a beszéd ereje a gyermeki lélekben

2017. 03. 30.
A huszadik században a gyereknevelésben bekövetkezett gyökeres változások egyik úttörő alakja volt Franciaországban Françoise Dolto pszichoanalitikus. Az 1970-es években népszerű rádióadásai­nak köszönhetően széles körben kezdtek önálló egyénként gondolkodni a gyerekekről, akik a szülőkétől eltérő akarattal és vágyakkal rendelkeznek. Világossá tette, hogy már a beszédfejlődés korai szakaszában is nagyságrendekkel többet képesek megérteni, mint korábban hitték, és a traumák kóros hatásai alól úgy tudjuk őket felszabadítani, ha szavainkkal kimondjuk számukra a valóságot.

„Nem fogom elfelejteni, milyen volt gyereknek lenni, amikor nagy leszek” – tökélte el magában egy párizsi kislány valamikor a múlt század elején. Nem véletlenül: a jómódú családba született Françoise Marette-nek a kor elvárásai szerint nem illett a tudás után túlságosan vágyakoznia (gyakori kérdezősködését rendszeresen az esti desszert megvonásával büntették). Pedig érdeklődése szinte mindenre kiterjedt: falta a műszaki folyóiratokat, magától megtanulta a morzejeleket, és megépített egy rádiót (később ennek a működéséhez hasonlította, ahogyan a tudatalattink révén, látható anyagi eszközök nélkül kommunikálunk). Nyolcévesen kijelentette, „oktatási orvos” szeretne lenni, aki „segít a szülőknek nevelni és megérteni a gyermekeiket”. Ez maradéktalanul valóra is vált.

Azt, hogy gyerekorvos-pszichoanalitikusként családoknak tudott segíteni, emellett hatással volt az oktatásra, sőt a gyerekekről való gondolkodást alapjaiban átformálta, a személyes elhatáro-záson túl élete meghatározó eseményei készítették elő. Újszülöttként egy ír dadus gondjaira bízták, aki elárasztotta szeretettel, de hasonlóan erős szálakkal kötődött a kokainhoz is, amit Françoise anyjától elcsent ruhákban, Párizs egyik előkelő bordélyházában szerzett be. Mikor fény derült a titkos kiruccanásokra, azonnal elbocsátották, a családi legenda pedig a hirtelen elváláshoz köti, hogy a nyolc hónapos csecsemőnek súlyos tüdőgyulladása lett. Anyja a legkritikusabb 48 órában folyton beszélt hozzá, és a testéhez szorítva tartotta, hogy visszahozza az életbe. Elhamarkodott lenne ugyanakkor ebből későbbi szeretetteljes anya-lánya kapcsolatra következtetni. Suzanne Marette sehogyan sem értette lánya intellektuális éhségét, és biztosra vette, hogy tudós nőként arra lesz ítélve, hogy vénlányként, a társadalom szemében fekete bárányként éljen. Miután pedig a kedvenc gyermek, a tizennyolc-éves Jacqueline csontrákban meghalt, már nemcsak az anya kényszerítő elvárásai, hanem ideiglenes elmezavara is teherként nehezedett Françoise-ra. Hiába imádkozott anyja utasítására elsőáldozása előtti estén nővéréért (egy hiedelem szerint ilyenkor csoda történhet), ez nem segített. Suzanne összeomlott, és kijelentette, jobban örülne, ha kisebbik lánya halt volna meg a kék szemű, vonzó Jacqueline helyett.

Françoise lányként egyedül maradt a hétgyermekes családban. Mindenki más valószínűleg feladta volna továbbtanulási álmait az időskori elhagyatottságtól is félő Suzanne Marette kérlelhetetlen ellenállásával szemben. (Nem engedte a tanároknak, hogy lányát felterjesszék az érettségire, amikor pedig az apja közbelépésének köszönhetően ez mégis megtörtént, nem ébresztette fel a vizsga napján.) Egy ideig Françoise is a kor szokásainak megfelelően zongorázással, festéssel, olvasással töltötte éveit, majd engedelmes gyermekként igent mondott a család egy barátjának házassági ajánlatára. Huszonegy évesen végül beiratkozott a Sorbonne orvosi karára, ugyanakkor mindez olyan lelkiismeretfurdalást keltett benne anyjával és vőlegényével szemben (aki szintén nem akarta, hogy tanuljon), hogy felkereste René Laforgue pszichoanalitikust.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!