hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2017. 04.13. (XXI/15) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Irányváltás - Amerikai légicsapás Szíriában

180 fokos fordulat: katonai támadást mért Washington Szíria egyik légibázisára. Trump évekkel ezelőtt még óva intette elődjét attól, hogy beavatkozzon a közel-keleti ország kao­­tikus és átláthatatlan konfliktusába. Most viszont ő maga döntött a katonai lépés mellett nem sokkal azután, hogy felvételek kerültek nyilvánosságra egy vegyifegyver-támadásról, amelyet a vádak szerint Bassár el-Aszad erői követtek el. Az amerikai akció miatt azonban újra kiéleződött a feszültség a szíriai elnök szövetségesének számító Oroszországgal.

Dzsihadisták kereszttüzében

Két kopt templom virágvasárnapi istentiszteletén rendeztek vérfürdőt öngyilkos merénylők Egyiptomban. A támadások mögött az Iszlám Állam áll, melynek helyi csoportja a közelmúltban fenyegetőzött a keresztény kisebbség szisztematikus terrorizálásával. A dzsihádista öldöklések keresztény ünnepekre való időzítése nemcsak a pusztítás mértékét növeli, hanem a támadások vallási jellegét is hangsúlyozza.

Ostobaság a tudomány bojkottja

Budapesten tartott előadást egy innovációs konferencián a világhírű haifai Bar-Ilan Egyetem elnöke, Daniel Hershkowitz. A matematikus-professzorral életének fordulatai mellett az oktatás szabadságáról és az egyetemi autonómia korlátairól is beszélgettünk, no meg arról, milyen területen számíthatunk áttörésekre a közeljövőben, és segítheti-e a tudomány a Biblia jobb megértését. Nagyinterjú.

Temetetlen halott

Nagy többséggel fogadta el a szlovák törvényhozás a 19 éve kihirdetett Meˇciar-féle amnesztiák eltörlését. Az alkotmánybíróságnak még felül kell vizsgálnia a döntést, de ha ott is zöld utat kap, akkor hosszú idő után talán tényleg felelősségre vonják a bűnösöket a volt államfő fiának elrablása ügyében, amely az önálló Szlovákia történetének egyik legnagyobb szégyenfoltja, és mintegy húsz éve temetetlen halottként mérgezi a közéletet.

Belföld

A 7,2 milliós határ

A kormány nemzetbiztonsági okokból tartja fontosnak a külföldről támogatott nem-kormányzati szervezetek (NGO-k) tevékenységének újraszabályozását. A bírálók szerint a tényleges nemzetbiztonsági kockázatot jelentő szerveződések kiszűrésére ez a módszer teljesen alkalmatlan.

Western magyar módra

„A holokauszt témája művészi értelemben ki lett merítve. Ma, 70 év távlatában már a túlélés, a hazatérés korszaka, a „hogyan tovább” kérdése került előtérbe a közép-európai filmgyártásban. A mienk egy beszélgetős film, már az alkotása közben is nagyon sok történet előjött azok részéről, akik a filmmel kapcsolatba kerültek – saját történetek, családi sztorik. Reméljük, hogy ezek a beszélgetések egyre szélesebb körben folytatódni fognak” – mondta el lapunknak az 1945 című filmje sajtóbemutatóján Török Ferenc rendező.

„A közélet sokkal több, mint néhány politikus vérre menő civódása”

18 éve tévézik, dolgozott a köztévé Az Este című műsorában, rengeteg magazinműsort jegyez. Novemberben ő volt az ATV tudósítója az amerikai elnökválasztásról. Idén januárban vette át az ATV Híradó vezetését Bánó Andrástól. A Hetek Schwajda Gergővel beszélgetett.

Orbán Soros-maratonra készül

Kisebbségben vannak a Fideszben azok, akik feleslegesnek vagy elhibázottnak tartják a CEU körüli konfliktust. Orbán Viktor verbális és metakommunikációja mindenki számára világossá teszi a pártban, hogy ebben az ügyben bizalmi kérdést jelentene bármilyen különutasság. A hivatalos belső álláspont szerint a tömegtüntetések ellenére kifejezetten jól alakulnak a dolgok a párt számára, mert Soros György népszerűtlensége a belső mérések szerint vetekszik Gyurcsányéval, éppen ezért az ellene folytatott küz­delem mozgósító erővel hathat a korrupciós ügyek miatt lanyhuló aktivitású Fidesz-bázisra.

Hit és értékek

Jézus pere és a feltámadás: nagy fordulat a harmadik napon

„Mostantól fogva nem láttok engem mindaddig, amíg azt nem mondjátok: Áldott, aki jön az Úrnak nevében!“  Ezzel a drámai mondattal hagyta maga mögött Jézus azt a várost, ahol éppen királlyá akarták tenni. Jeruzsálem polgárai a négynapos bomló hulla, Lázár föltámasztása után, ugyanis meg voltak róla győződve, hogy Ő Dávid fia, az előre megígért Messiás. (2017. 04.13.)

HÁTTÉR

„Igyekszünk a Szentírás értékei alapján értelmezni a híreket”

Hétfőtől új műsorstruktúrával jelentkezik a Hit Rádió. A csatorna megújulásáról és az elmúlt két évben megtett útról Tóth Gézával, a Hit Rádió ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

Istentelen szabadság

A liberalizmus filozófia, világnézeti alapelv, illetve politikai, gazdasági és szociális gondolat is egyben. Honnan ered ez az eszme, amelynek modern formája dominálja a nyugati világ gondolkozásmódját? És mik az alapvető különbségek a klasszikus liberális értékrend és a modern liberalizmus között? Hogy választ kapjunk a kérdéseinkre, először a 17. századba kell visszautaznunk, hogy megismerkedjünk „a liberalizmus atyjával”, John Locke-kal.

Merre tovább, Opel?

A gépjárműgyártás területén nem ismeretlen, még csak nem is szokatlan az, ha egy autómárka tulajdonosi struktúrájában változás áll be. A legismertebb talán a Volks-wagen-Skoda-Seat-Audi-Porsche együttműködés, de virágzik a Renault-Nissan házasság is. Nem annyira közismert viszont az, hogy a Jaguar és a Land Rover tulajdonosa 2008 óta az indiai Tata Motors autógyár, vagy például az, hogy a svéd Volvo márkát egy kínai vállalat birtokolja. Ennek ellenére történelminek nevezhető az a változás, amelyet márciusban jelentett be a General Motors.

Apokalipszis luxus-kivitelben

Kényelmes masszázsfotelből nézné végig az eljövendő világégést, bionarancslevet szürcsölve, rendszeresen színházba és/vagy edzőterembe járva, és az apokalipszis utáni új korra készülve? Akkor a világvége-bunkereket Önnek találták ki – már ha van elég pénze.

Tudósítás a pokol szívéből

Zalmen Gradowski a Sonderkommandó tagjaként az auschwitzi krematóriumok árnyékában jiddis nyelven feljegyzéseket készített, amelyeket több különböző bádogdobozba rejtve ásott el a tábor területén az emberi hamvakat rejtő gödrökben. A felszabadítás után megtalált töredékek – Auschwitz-tekercs, A pokol szívében – nemrégiben jelentek meg először magyarul, a Múlt és Jövő Kiadó gondozásában. A magyar fordítást az eredeti jiddisből a Jeruzsálemi Héber Egyetem fiatal doktorandusza, Hunyadi Zsombor készítette el. Kőbányai János kiadóvezető szerint Gradowski szövegét nem lehet a szépirodalom vagy a dokumentumirodalom értékeivel mérni, csakis az evangéliumokhoz lehet hasonlítani.

KÁVÉSZÜNET

Hygge

Hiába a kopár idő és sötét tél, a depressziós Hamletet leszámítva a dánok már évek óta verhetetlen listavezetői a nemzetközi, boldogságot kutató felméréseknek. Noha ismertek a gondosan kiépített jóléti államból származó körülményeik, a boldogságuk abszolút forrása mégsem ebből fakad. A „hygge” (ejtsd: kb. hügge) ennél sokkal egyszerűbb. Olyasvalami, amiért nem kell északra utaz­­nunk, de érdemes ellesnünk.

Aranykor vagy luxusnyomor?

A húszas-harmincas évek nőideáljait már bőven Hollywood „gyártotta”, ám a nézők egy ideig mit sem sejtettek a hőn szeretett sztárok színfalak mögötti tragikus életéről. Akkoriban külön ügynökök serénykedtek azon, hogy a hősnők és hősök filmvásznon kívüli botrányait elsimítsák.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!