hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Irányváltás - Amerikai légicsapás Szíriában

2017. 04. 13.
180 fokos fordulat: katonai támadást mért Washington Szíria egyik légibázisára. Trump évekkel ezelőtt még óva intette elődjét attól, hogy beavatkozzon a közel-keleti ország kao­­tikus és átláthatatlan konfliktusába. Most viszont ő maga döntött a katonai lépés mellett nem sokkal azután, hogy felvételek kerültek nyilvánosságra egy vegyifegyver-támadásról, amelyet a vádak szerint Bassár el-Aszad erői követtek el. Az amerikai akció miatt azonban újra kiéleződött a feszültség a szíriai elnök szövetségesének számító Oroszországgal.

Első szándékos és közvetlen támadását hajtotta végre az Egyesült Államok a szíriai kormányerők ellen azóta, hogy hat évvel ezelőtt a közel-keleti országban polgárháború tört ki. A lé­gicsapás célpontja a Homsz mellett található Sajrát légibázis volt, amely ellen 59 Tomahawk rakétát lőttek ki. Donald Trump elégedett volt az akcióval, amelynek során a Fehér Ház szerint a szíriai repülőgépek 20 százaléka megsérült vagy teljesen használhatatlanná vált. Beszámolók szerint azonban a légicsapások civil áldozatokkal is jártak.

Washington azután lépett fel erőteljesen és váratlanul Bassár el-Aszad erőivel szemben, hogy nyilvánosságra kerültek felvételek egy vegyifegyver-támadásról, amelyet a legtöbben a szíriai elnök számlájára írnak. (Ideggáz: Újabb borzalom Szíriában. Hetek, 2017. április 7.) A Szíria északnyugati részén fekvő, a felkelők kezén lévő Hán Sejkún települését múlt kedden érte támadás, amelynek során minden valószínűség szerint vegyi fegyvert is használhattak. A véres akcióban 87 civil, köztük 31 gyerek vesztette életét. A tünetek alapján a szakértők úgy vélik, szaringázt vetettek be a támadók. A kormányerőket egyébként már korábban is vádolták ilyen jellegű vegyi fegyver használatával, Aszad és szövetségesei azonban tagadják, hogy ők követték volna el a kegyetlen támadást.

Trump újságírók előtt elismerte, hogy „az a támadás a gyerekek ellen nagy hatással volt” rá, és már nem tudta tétlenül nézni az eseményeket. Egyesek egyébként azt is gyanítják, hogy ebben lánya, Ivanka is szerepet játszott, aki felháborodva írt apjának, amikor a vegyi fegyver bevetéséről készült képek megjelentek. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!