hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Dzsihadisták kereszttüzében
Újabb támadások egyiptomi keresztények ellen

2017. 04. 13.
Két kopt templom virágvasárnapi istentiszteletén rendeztek vérfürdőt öngyilkos merénylők Egyiptomban. A támadások mögött az Iszlám Állam áll, melynek helyi csoportja a közelmúltban fenyegetőzött a keresztény kisebbség szisztematikus terrorizálásával. A dzsihádista öldöklések keresztény ünnepekre való időzítése nemcsak a pusztítás mértékét növeli, hanem a támadások vallási jellegét is hangsúlyozza.

Alig telt el négy hónap az egyiptomi keresztények elleni eddig legsúlyosabbnak számító támadás óta – amikor is a kairói Szent Márk- katedrálisban végrehajtott öngyilkos merényletben közel negyvenen vesztették életüket –, virágvasárnap azonban még véresebb támadásra került sor két kopt templomban. Összesen 44 halálos áldozat és 123 sérült maradt a helyszínen.

Először a Tanta városbeli Szent György-templomban robbantotta fel magát egy terrorista, majd alig két órával később az alexandriai Szent Márk-székesegyház kapujában egy másik, akit rendőrök akadályoztak meg abban, hogy belépjen az épületbe. Ez utóbbi templom – melyet a hagyomány szerint pontosan ott emeltek, ahol a Márk evangélista által alapított és a 7. századi muszlim inváziók során porig égett eredeti templom állt – az azonos nevű kairói templomkomplexummal osztozik az ortodox kopt pátriárka székhelyének szerepén.  II. Tavadrosz pápa – aki a célpont lehetett – nem sokkal korábban fejezte be az imát, és már nem volt jelen, amikor a detonáció bekövetkezett. Az Iszlám Állam Amaq nevű hírügy­nökségén keresztül vállalta a mészárlásért a felelősséget.

Egyiptomban 2013 (Murszi elnök eltávolítása) óta szaporodtak meg jelentős mértékben az iszlamista fegyveres akciók. Ám míg a Muzulmán Testvériséghez köthető helyi csoportok főként biztonsági és rendfenntartó erőket támadnak, és elhatárolják magukat a civilek elleni erőszaktól, addig az IÁ „kirendeltségei” kifejezetten a keresztények ellen hirdettek vallásháborút. Februárban például közzétettek egy videót, amelyben kijelentik, hogy az egyiptomi keresztények a „kedvenc prédáik”, és képeket mutatnak a kopt pápáról, valamint olyan keresztény üzletemberekről, bírákról, papokról, akik rendszeresen felhívják a figyelmet kisebbségi közösségük megvédelmezésének szükségességére. A narrátor kifejti, hogy a keresztényeket már nem dimmiknek – vagyis bizonyos állami oltalmat élvező nem muzulmán lakosoknak – tekintik, hanem „hitetleneknek”, akik felbujtják a Nyugatot a muzulmán nemzetek ellen. A decemberi támadás „csak a kezdet volt” – hangzik a fenyegetés. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a súlyos merényletek mellett nap mint nap számtalan meghiúsult kísérletre vagy „nem hírértékű” gyűlölet-bűncselekményre derül fény. Az IÁ fegyveresei brutális kegyetlenkedéseket hajtottak végre a közelmúltban például a Sínai-félszigeten élő keresztények ellen, akik közül többeket lefejeztek vagy élve elégettek. El-Arís városából több mint 250 család menekült el a terrorhullám miatt. (A zsidóság elleni aktivitás szintén erősödik; hétfőn, pészach előestéjén az IÁ rakétákat lőtt Dél-Izrael területére, mire a hatóságok figyelmeztették a Sínai-félszigeten nyaralókat, hogy minél előbb térjenek haza.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!