hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Temetetlen halott

2017. 05. 11.
Nagy többséggel fogadta el a szlovák törvényhozás a 19 éve kihirdetett Meˇciar-féle amnesztiák eltörlését. Az alkotmánybíróságnak még felül kell vizsgálnia a döntést, de ha ott is zöld utat kap, akkor hosszú idő után talán tényleg felelősségre vonják a bűnösöket a volt államfő fiának elrablása ügyében, amely az önálló Szlovákia történetének egyik legnagyobb szégyenfoltja, és mintegy húsz éve temetetlen halottként mérgezi a közéletet.

Rács mögé kerülhet Ivan Lexa volt titkosszolgálati vezető, vagy akár Vladimír Mečiar volt kormányfő is a kilencvenes évek köztörvényes bűncselekményeiért, amelyekben a gyanú szerint a politikai vezetés, az akkori titkosszolgálat és az alvilág kéz a kézben tevékenykedett. Az ügy még 1995-re nyúlik vissza, amikor Szlovákiában Vladimír Mečiar volt a kormányfő és Ivan Lexa a titkosszolgálat (SIS) vezetője, akik kemény kézzel, a törvények felett állva, azokat gyakran felülírva irányították az országot.

A köztársasági elnök Michal Kováč volt, aki Mečiarnak köszönhetően került a hatalomba, később azonban szembeszállt vele, és Mečiar demokratikus elveket felrúgó egyeduralkodásának fő kerékkötőjévé vált. A kormányfő és az államfő politikai csatározásának legsokkolóbb fejezete volt, amikor ismeretlenek az elnök fiát, ifj. Michal Kováčot a nyílt utcán elkábították, elrabolták, majd egy autó csomagtartójában Ausztriába hurcolták. Rövid időn belül nyílt titokká vált, hogy a bűncselekményt a titkosszolgálat emberei követték el,

a gyanú szerint Lexa és Mečiar megrendelésére, akik így akarták diszkreditálni és lemondásra késztetni az államfőt. Kováč fia ellen ugyanis eljárás folyt gazdasági bűncselekmény ügyében Németországban, Ausztriába hurcolásával pedig azt akarták elérni, hogy német bíróság elé kerüljön. Ez egyébként később meg is történt, de ifj. Michal Kováčot felmentették.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!