hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hygge
A boldog nemzet receptje

2017. 05. 11.
Hiába a kopár idő és sötét tél, a depressziós Hamletet leszámítva a dánok már évek óta verhetetlen listavezetői a nemzetközi, boldogságot kutató felméréseknek. Noha ismertek a gondosan kiépített jóléti államból származó körülményeik, a boldogságuk abszolút forrása mégsem ebből fakad. A „hygge” (ejtsd: kb. hügge) ennél sokkal egyszerűbb. Olyasvalami, amiért nem kell északra utaz­­nunk, de érdemes ellesnünk.

Az a tény, hogy Dánia háromszor is a világ legboldogabb országa lett, csillapíthatatlan nemzetközi érdeklődést generált, ami számos könyvben és tanulmányban manifesztálódott. Az az északi életstílusból, ami egy egyszerűen megteremthető és élvezhető életvitelre buzdít, elsajátítandó trend lett. A bacon és a szélturbinák után Dánia legfontosabb exportcikke.

Hogyan teremtsük meg az életünkben a hygge-t?

Meghittség, kényelem, gondtalanság és biztonság – ez a hygge életérzés esszenciája. De hygge egy kényelmes olvasósarok, egy finom tea vagy egy szépen berendezett és jól megvilágított szoba is. Megfelelő magyar szó híján nehéz megragadni a hygge fogalmát, de egyvalami biztos: semmi köze nincs a kötelező teendőkhöz, a rohanáshoz vagy a levertséghez. Hygge, a dán életérzés, amely boldoggá tesz című bestsellerében Meik Wiking a koppenhágai Boldogságkutató Intézet igazgatója azt írja: „a hygge sokkal inkább nevezhető hangulatnak, mintsem tevékenységek egész sorának”. (A könyv magyarul idén áprilisban jelenik meg.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!