hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A 7,2 milliós határ
Napvilágra került a külföldről támogatott szervezetekről szóló törvénytervezet

2017. 04. 13.
A kormány nemzetbiztonsági okokból tartja fontosnak a külföldről támogatott nem-kormányzati szervezetek (NGO-k) tevékenységének újraszabályozását. A bírálók szerint a tényleges nemzetbiztonsági kockázatot jelentő szerveződések kiszűrésére ez a módszer teljesen alkalmatlan.

Várhatóan a tavaszi ülésszak során fogja tárgyalni a parlament a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló fideszes törvényjavaslatot, melyet Németh Szilárd, Kósa Lajos és Gulyás Gergely jegyez. A módosító lényege, hogy azok a hazai NGO-k, melyeknek egy adóévben a külföldről származó bevétele eléri a 7,2 millió forintot, kötelesek magukat „külföldről támogatott szervezetként” törvényszéki nyilvántartásba vetetni.  Ha ezt elmulasztják, akkor végső esetben a bíróság törli egyesületi vagy alapítványi bejegyzésüket. Az érintetteknek minden kiadványukon, média-megjelenésüknél is fel kell tüntetniük, hogy külföldről támogatott szervezetek. Az indoklás nemzetbiztonsági kockázatokra, a terrorizmus és pénzmosás veszélyére, valamint hazánk belügyeinek illetéktelen befolyásolására hivatkozik, s azt állítja: az állampolgároknak joguk van tudni, melyik szervezet milyen külföldi támogatásból működik. (A szabályozás részleteit lásd: A kormány és az NGO-k. Hetek, 2017. április 7.)

A Századvég érvei

Nem tudni arról, hogy a törvénytervezethez készült volna hatástanulmány, ellenben a Századvég Alapítvány márciusban közzétett egy írást, Az NGO-k mint politikai szereplők címmel. A szerzők ebben a nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó szakirodalomra hivatkozva lényegében azt fejtik ki, hogy léteznek olyan nagy befolyással bíró, nemzetközi NGO-hálózatok, amelyek nemzetközi nyomásgyakorlással próbálnak olyan döntéseket ráerőltetni a kormányokra, amelyeknek meghozatalát nemzeti szinten nem lehet elérni, legfőképpen azért, mert hiányzik hozzá a kellő társadalmi támogatottság. A tanulmány szerint ezek az NGO-k nem független szervezetek, hanem a szakmai szempontokat alárendelik tőkeerős támogatóik „gazdasági magánérdekeinek”, ezért lobbistákként kellene őket kezelni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!