hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2019.08.16.(XXIII/33) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

„Aki nem populista, az elitista”

Egyetért azzal, hogy Ciprasz abba bukott bele, hogy 2015 után igyekezett megfelelni az EU-t irányító német kormány elvárásainak?

Zöld veszély

Napjainkban szinte minden a környezetvédelemről és a klímaváltozás miatt jövendölt közelgő katasztrófáról szól. Kevés szó esik viszont az ökológiai elméletek táplálta erőszakról, különösen arról, ami pár évtizede náci népiratásokba torkollott. az ökoterror történelmi fejlődése és a közelmúltbeli események is mutatják, hogy érdemes a zöld- erőszakról beszélni.

A pedofilkirály bukása

Jeffrey Epstein kormányfők, elnökök barátja volt, miközben luxusotthonaiban és privát szigetein kiskorú lányokkal kereskedő szexhálózatot működtetett. Most pedig rejtélyes módon meghalt, és úgy tűnik, az elitben senki sem ártatlan.

Salvini áttörés előtt?

Salvini olasz belügyminiszter a választókhoz fordult, miután pártja, a Liga felmondta az Öt Csillag Mozgalommal 14 hónapja kötött koalíciót. Jelen állás szerint Salvininek jó esélye lenne megszerezni a kormányfői tisztséget, ha az államfő valóban feloszlatja a törvényhozást, és választást ír ki – illetve nem lesz baloldali összefogás.

Belföld

Sertésvész

Az állattenyésztés szempontjából a rendszerváltás egyik nagy vesztese a sertéstenyésztés. Egykori exportőrből importőrré vált az ország, miután a hazai állatállomány közel a harmadára csökkent.

Meddig nőnek a lakásárak?

Egyelőre mérsékelten van élénkítő hatása a hazai lakáspiacra a július elejétől kibővülő családtámogatásoknak. Az előző hónapokban ugyanis némi visszaesés és kivárás volt észlelhető a piacon. Kérdés, mi várható a közeljövőben?

Hit és értékek

Pergamon ősi titka és Európa sorsa

Mire a közel egymilliárd eurós fejlesztési program a tervek szerint 2025-re befejeződik, a német főváros a kontinens leglenyűgözőbb ókori kiállítását rendezheti meg. De hogyan válhat az ősi kisázsiai Pergamon a 21. századi Európa egyik szimbólumává? mit üzen a város az identitását kereső uniónak? A Hetek történelmi oknyomozása erre keresi a választ.

Pápák és az európai integráció a berlini fal leomlása után

A római katolikus egyház a Szovjetunió össze­omlásával Kelet-Európában ismét tényezővé vált. A befolyásuk érvényesítéséről viszont teljesen eltérően gondolkozik Róma konzervatív és liberális ága.

HÁTTÉR

Megingott a hite a Hillsong sztárjának

Az utóbbi évtizedek egyik legsikeresebb keresztény zeneszerzője  Instagram-üzenetében írta meg: többé nem tekinti magát kereszténynek. Marty Sampson, az ausztrál Hillsong gyülekezet zenésze néhány nappal később pontosított: azt állítja, hogy „nem tagadta meg” a kereszténységét, de elismerte, hogy hite „rendkívül ingatag alapon áll”.

Egyszervolt Hollywood

Tarantino kilencedik filmje egyszerre szerelmeslevél Hollywood leáldozóban lévő aranykorának és újraképzelése a Charles Manson-féle gyilkosságoknak, ami kétségkívül a hatvanas évek egyik legnagyobb sokkhatása volt az amerikai társadalomban.

1969: Az ártatlanság alkonya

Olyan volt, mint egy Dante-jelenetről készült festmény: mintha a testek a pokolból emelkedtek volna ki: félmillió ember aludt előttünk, egymásba fonódva, beborítva sárral” – így idézte fel az ellenkultúra máig leghíresebb hétvégéjét az egyik résztvevő, John Fogerty, a Creedence Clearwater Revival gitárosa.

Nem csak egy bútordarab

Kevés magyar festő mondhatja el magáról, hogy alkotásainak java része magántulajdonban van – gyűjteményekben, szerte a világ minden táján. Albert László nem tartja magát művésznek, elkötelezett, hívő keresztényként vallja, hogy a legnagyobb alkotó maga a Teremtő. Interjú egy kortárs festővel.

Tinédzsergyilkosság és politikai válság Romániában

Egész Romániát megrázta a 15 éves Alexandra Măceșanu brutális meggyilkolása, ami – hasonlóan a négy évvel ezelőtti „Colectiv-tragédiaként” elhíresült tűzesethez – politikai botrányt okozott.

Ami közbotrányt okoz és ami nem

A múlt héten kedden közölte a rendőrség honlapja, hogy gyanúsítottként hallgatták ki a kiskunhalasi rendőrök azt a 68 éves balotaszállási nőt, aki kutyáját a kocsijához kötve húzta. Mint arról a Hetek olvasói is nyilván értesültek, a kutya brutális megkínzásáról szóló videó a múlt héten bejárta az országot. A Kiskunhalasi Rendőrkapitányságra a múlt hétfőn reggel érkezett lakossági bejelentés arról, hogy egy nő kocsihoz kötve egy nagytestű kutyát húz az úton. A nyomozás során kiderült, hogy az asszony saját kutyáját kötötte egy bálamadzaggal a kocsija hátsó lökhárítójához, majd elindult a járművel. Először az állat még szaladt a kocsi után, de nem sokkal később már nem bírta tartani a sebességet, és elesett. A nő a vérző lábú ebet fekve húzta hazáig az úttesten. Az egyenruhások helyszínre érkezésekor a kutya már elpusztult.

Irányváltoztatás a hazai labdarúgás utánpótlásában

A Sporttanulmányok Nemzetközi Központjának jelentései szerint a külföldön játszó játékosaink még a top 50-ben sem szerepelnek. Miért akadozik a magyar utánpótlás gépezete?

KÁVÉSZÜNET

A nevetés ereje

Talán közhelynek számít, hogy az önfeledt, boldog kacagás gyógyír rengeteg problémára, azonban számos tudományos kutatás alátámasztotta már, hogy a mondásnak bizony van valóságalapja.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!