hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Sertésvész
Miért szorulunk importra?

2019. 08. 15.
Az állattenyésztés szempontjából a rendszerváltás egyik nagy vesztese a sertéstenyésztés. Egykori exportőrből importőrré vált az ország, miután a hazai állatállomány közel a harmadára csökkent.

Az üzemek egy része még küzd és reménykedik, a kistermelők közül azonban közel kétszázezren feladták. Köztudott, hogy a rendszerváltás után hazánk mezőgazdaságát is súlyos hanyatlás érte: 1990 és 2010 között a hazai agrártermelés 35 százalékkal esett vissza, ráadásul a folyamat nem magyarázható külső okokkal, hiszen a világ mezőgazdasági termelése ugyanebben a két évtizedben 60 százalékkal bővült.

Bár az agrártárca szerint a kedvezőtlen folyamatot 2010 után „sikerült megállítani és visszafordítani”, a mezőgazdaság egésze 1990-hez képest ma is lényegesen alulteljesít, uniós támogatások nélkül évente 100 milliárd forint veszteséget termelne. Az agrár GDP 60 százaléka növénytermesztésből származik, az állattenyésztés a teljes összeg harmadát adja.

Az ágazat ambivalens képet mutat: a 2016-os adatok szerint Magyarország baromfiállománya 49 millió darab volt, ami óriási növekedés a rendszerváltáskor regisztrált 29 millió darabhoz képest. A szektor 95 százaléka magyar tulajdonban van, az ország önellátottsága 140 százalék körüli, tehát baromfihús-exportőrök vagyunk.Ezzel szemben a sertésállomány erősen megcsappant: míg az 1980-ban mért csúcson 8,3 millió, de még 1991-ben is közel 6 millió sertés volt az országban, ma csupán 2,9 millió az összlétszám. 2015-ben a vágósertés-termelés 587 ezer tonna volt, ami nem fedezte a hazai húsipar igényeit – más szóval sertéshúsból importra szorul az ország.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!