hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A nevetés ereje
Az ingyen gyógyír

2019. 09. 15.
Talán közhelynek számít, hogy az önfeledt, boldog kacagás gyógyír rengeteg problémára, azonban számos tudományos kutatás alátámasztotta már, hogy a mondásnak bizony van valóságalapja.

Elsőre viccesnek, komolytalannak tűnhet, de a nevetés tudománya – gelotológia – mint önálló tudományág csaknem fél évszázada létezik. A nevetésterápia pedig egy olyan javallt gyógyír, ami csaknem mindenki számára elérhető, egyedül a hozzáállás megváltoztatása szükséges hozzá. Ez azonban gyakran komolyabb kihívásnak bizonyul, mint elindulni a patikába és kiváltani egy felírt receptet. Sokszor ugyanis nem könnyű félretenni a gondolkozásmódunkban uralkodó cinizmust és pesszimizmust, pedig ezt bizonyítottan érdemes megtenni.

Fájdalomcsillapító és pszichológus helyett

Bár kétségtelen, hogy a hahotázás nem minden létező földi bajt gyógyít, mindenesetre az ellenállóképességünk érdekében és a betegségek megelőzésében érdemes számolni a nevetés jótékony hatásaival. A legtöbb vizsgálat ugyanis kimutatta, hogy erősíti az immunrendszerünket: amellett, hogy csökkenti a stresszhormonokat, növeli az immunsejtek, illetve a fertőzésekkel küzdő antitestek számát, ezáltal a szervezetünk sokkal kevésbé lesz kitéve a különböző betegségek kockázatainak. Többek között a szív- és érrendszeri betegségek ellen is kiváló gyógyír a napi nevetés, ugyanis javítja a véráramlást és az érrendszer állapotát, ami jelentősen le tudja redukálni például a szívroham és egyéb hasonló problémák valószínűségét. A kiadós nevetés körülbelül 14 izmunkat dolgoztatja meg, amelyek a „fizikai terhelést” követően 45 percen keresztül nyugodt állapotban maradnak. Emellett nem számottevő módon, de a fogyásban is segítségünkre lehet a kacagás, napi 10-15 perc nevetéssel körülbelül 40 kalóriát égetünk el. Akár fájdalomcsillapító gyanánt is alkalmazhatjuk a kacagásban rejlő lehetőségeket, ugyanis az endorfin – boldogsághormon – felszabadulása a szervezetünkben támogatja a jó közérzet létrejöttét, ezáltal csökkenti a fájdalmat és segíti a boldogságérzet kialakulását.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!