hetilap

Hetek hetilap vásárlás
1969: Az ártatlanság alkonya

2019. 08. 15.
Olyan volt, mint egy Dante-jelenetről készült festmény: mintha a testek a pokolból emelkedtek volna ki: félmillió ember aludt előttünk, egymásba fonódva, beborítva sárral” – így idézte fel az ellenkultúra máig leghíresebb hétvégéjét az egyik résztvevő, John Fogerty, a Creedence Clearwater Revival gitárosa.

Világszerte nosztalgiaprogramokkal emlékeznek a Woodstock fesztivál 50. évfordulójára. Persze a különböző retrofesztiválok mit sem idéznek fel a hajdani háromnapos együttlét realitásából, amelynek ma ritkán emlegetett közös jellemzője volt a kollektív, nemtől és korosztálytól független nudizmus, a teljesen szabadon fogyasztott keménydrogok és a new age révülete. „A világ jövője a ti kezetekben van. Az egész világ látni fog benneteket” – jövendölte a rendezvényt megnyitó indiai guru, Sri Swami Satchidananda. (A fesztivál rendkívüli történetéről tíz éve lapunk részletes cikkben számolt be: Woodstock öröksége. Hetek, 2009. augusztus 19.)

Visszatekintve a fesztivál valóban vízválasztónak bizonyult: végleg lezárta a rockzene felhőtlen korszakát. A Woodstockot megelőző évtized egy olyan időszak volt, amelyben rengeteg ikonikus sztár tűnt fel, és hihetetlen mennyiségű sláger született. Nemcsak a rocktörténelem három legnagyobb csillaga – a Beatles, Elvis és a Rolling Stones – pályafutásának csúcsa esik ebbe a korszakba, hanem a rocktörténelem legendás dalainak többsége is. 2011-ben a Rolling Stone magazin összegyűjtötte „Minden idők legjobb 500 dalát”. A listán az első 50 helyezett dal abszolút többsége – 30 szerzemény – az 1959 és 69 közötti évtizedben született.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!