hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Zöld veszély
A környezetvédelem és az erőszak kapcsolata

2019. 08. 15.
Napjainkban szinte minden a környezetvédelemről és a klímaváltozás miatt jövendölt közelgő katasztrófáról szól. Kevés szó esik viszont az ökológiai elméletek táplálta erőszakról, különösen arról, ami pár évtizede náci népiratásokba torkollott. az ökoterror történelmi fejlődése és a közelmúltbeli események is mutatják, hogy érdemes a zöld- erőszakról beszélni.

Augusztus első hétvégéjén egy lövöldöző Daytonban kilenc, egy másik pedig El Pasóban húsz embert gyilkolt meg. A média egyből ugrott, hogy migrációs politikájára hivatkozva a fehér felsőbbrendűség megtestesítőjének és rasszistának kikiáltott Trump elnököt hibáztassa, ez az érvelés azonban néhány nap alatt összedőlt.

Az ohiói merénylő Twitter-oldalán a szélsőbalos antifával és Elizabeth Warrennel szimpatizáló, a szocializmust méltató bejegyzéseket találtak.

A texasi tömeggyilkos közvetlenül a mészárlás előtt kiáltványt posztolt a névtelen üzeneteknek platformot adó 8chanen. A szöveg valóban részben fehér-nacionalista propaganda, részben azonban a klímamozgalom tipikus témáit is felvonultatja. A latin-amerikai „invázió” mellett, úgy tűnik, megszállottan foglalkoztatta a születési arány visszaszorításának malthusiánus elveken (az emberiség feléli a természeti erőforrásokat) alapuló gondolata.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!