hetilap

Hetek hetilap vásárlás

Külföld

Hatalmas botrányt kavart az Amnesty Ukrajnát elítélő jelentése

Háborús bűnökkel vádolta meg Ukrajnát az Amnesty International egy friss jelentésében, az ukrán fél és a nyugati elemzők éktelen haragját vonva magára, ugyanis megsértette az alapelvet, melyet eddig mindenki igyekezett betartani: a megtámadott félről vagy jót, vagy semmit.

A német energiapolitika csődje és az új korszak kezdete

Hideg téltől rettegő lakosság, a pániktól megbénult, kapkodó berlini vezetés – ilyennek gondolhatnánk a német energiaválságot a szenzációhajhász szalagcímek alapján. Európa legnagyobb gazdasága ugyanakkor nem apokaliptikus hangulatban néz a közelgő hónapok elé.

Belföld

Kinek fáj a melegházasság?

Kinek árt, ha mától a melegek is házasodhatnak? Elsőre azt mondhatnánk, hogy senkinek. Mint ahogy minden gond nélkül megegyezhetünk abban is, hogy mától a pirosat is a hideg színek közé soroljuk, sőt ne bánjunk kesztyűs kézzel a szavakkal, mától legyen a piros is kék. Senkinek nem árt egy kis definíciófrissítés.

Hatékonyan védi-e az állam a keresztény értékeket?

A vallásosság – főleg annak intézményes, „egyházias” formája – hazánkban is csökkenőben van, miközben a nem hívők száma egyre nő. Érdekes ugyanakkor, hogy a felsőfokú végzettségűek között a legmagasabb a formális vallásgyakorlók aránya.

Ezért nem biztos, hogy minden benzinkúton tud tankolni

Egyelőre még nem dőlt el, hogy lesz-e elegendő üzemanyag a magyar­országi kutakon a következő hetekben. Eközben a világpiaci olajár csökkenni kezdett, ami azt jelenti, hogy a piaci szereplők már a gazdasági recesszióra készülnek.

A magyarok hite - E heti köszöntő

A magyar társadalomban 2006 és 2021 között – tehát mindössze másfél évtized alatt – másfélszeresére, 37 százalékra nőtt a nem hívők aránya. A tendencia gyakorlatilag minden korosztályban megfigyelhető, de különösen érinti az iskolázottabb, fiatalabb és nagyvárosi rétegeket, így a budapestieket is, ahol a nem hívők aránya közel 50 százalék.

Hit és értékek

A kereszténység küzdelme Fekete-Afrika megmentéséért

A protestáns missziós mozgalmak egyik különleges fejezete Fekete-Afrika meglátogatása volt, azaz Afrika Szaharától délre eső területeinek evangelizálása. Az Egyenlítő környéki Kongóban az evangélium hirdetését egy a maga nemében egyedülálló gyarmati rendszer akadályozta leginkább, amelynek II. Lipót belga király regnálása idején a helyi lakosság fele, mintegy tízmillió kongói esett áldozatul. A kongói misszionáriusok közül sokan az itt folyó terror leleplezését is kötelességük­nek érezték.

HÁTTÉR

Gyulai Memorial: bemelegítés a világbajnokságra

A 12. Gyulai István Memorial méltó módon tette emlékezetessé az olimpiai atléta, a sportriporter, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség főtitkára, minden idők legmagasabb beosztású magyar nemzetközi sportvezetőjének nevét viselő Magyar Atlétikai Nagydíjat.

Operaház: Visszatérés Ybl Miklós örökségéhez

Az Operaházat többéves felújítás után tavasszal nyitották meg a miniszterelnök és a köztársasági elnök jelenlétében. Az Ybl Miklós tervei alapján készült épületet 1884. szeptember 27-én – akár­csak most – a Bánk Bán előadásával avatták fel.

Többpólusú világgazdasági rendszer jöhet

A második világháború után egy egypólusú világgazdasági rendszer alakult ki, amelyet a dollár mögötti intézményrend­szer stabilitásába és megbízható­ságába vetett hit tartott fenn. Számos szakértő szerint elkerülhetetlen egy új, más alapokon nyugvó rendszer kialakulása.

Tényleg szükség volt Hirosimára?

A második világháború totális háború volt: immár a levegőből is az ellenség egész területére csapást lehetett mérni. És közben a laborokban ment a verseny egy még pusztítóbb bomba előállításáért. Az új fegyvert övező morális kérdések pedig mindig háttérbe szorultak a tudományos és geopolitikai szempontok mögött.

KÁVÉSZÜNET

A világhírű magyar fűszer története

A messziről érkezett fűszer idővel annyira a magyar identitás részévé vált, hogy már el sem lehet képzelni nélküle a magyar konyhát és a magyar lelkületet. De hogyan került hozzánk, és mit kell tudni róla?

Egy élménydús nap a túlélés és a szabadság városában

Világhírű látképével Dubrovnik (régi magyar nevén Raguza) igazán méltó az Adria gyöngye címre. Megéri legalább egyszer bakancslistára tenni kivételes értékei miatt, és azért, mert bővelkedik magyar történelmi emlékekben.

Mit mutat meg Mautner Zsófi egy világhírű sztárséfnek?

Mautner Zsófi, a diplomatakarrier helyett a gasztrobloggerséget választó népszerű műsorvezető, szakácskönyvíró, diplomáciai érzékét nem akasztotta szögre. Amikor felkérik rá, szívesen mutatja be neves külföldi séfeknek is a magyar gasztronómiát. Most éppen Wolfgang Pucknak két hungarikumot.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!