hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ezért nem biztos, hogy minden benzinkúton tud tankolni
Meddig fajulhat az üzemanyaghiány Magyarországon?
Ezért nem biztos, hogy minden benzinkúton tud tankolni

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 08. 11.
Egyelőre még nem dőlt el, hogy lesz-e elegendő üzemanyag a magyar­országi kutakon a következő hetekben. Eközben a világpiaci olajár csökkenni kezdett, ami azt jelenti, hogy a piaci szereplők már a gazdasági recesszióra készülnek.

„Olcsó traktort vennék minimum 1000 literes tankkal” – ilyen és ehhez hasonló vicces vagy éppen félig komoly posztokat egyre gyakrabban olvashatunk a közösségi oldalakon. Úgy tűnik, a „magyar gógyi” az üzemanyaghiány fenyegető árnyékában is utat tör magának. Nem véletlenül hívta fel a figyelmet a MOL Zrt. minapi közleményében, hogy mindenki csak annyi üzemanyagot vásároljon, amennyit fel is használ. A magyar olajvállalat már hetek óta kongatja a vészharangot azzal kapcsolatban, hogy fennáll a veszélye annak, hogy nem lesz elegendő benzin és gázolaj a hazai töltőállomásokon. Már jelenleg is napi tapasztalat, hogy nem mindenhol kapható hatósági áras „nafta”, sőt előfordul, hogy piaci áron sem lehet hozzájutni. A MOL tájékoztatása szerint a teljes piacon 20 százalékkal, a MOL hálózatában pedig 50 százalékkal nőtt meg a forgalom, miközben a külföldi import visszaesett, és a régió több finomítója is átmenetileg csökkentett kapacitással működik. Jó hír, hogy legalább a Barátság vezetéken az utóbbi napokban megszűnt kőolajszállítás újraindul.

Az ajánlás szerint mindenkinek maximum 50 litert szabadna tankolnia naponta – több hazai töltőállomás-hálózathoz hasonlóan a MOL egyébként is ebben a volumenben korlátozza a tankolást, ráadásul egy nap csak egyszer állhatunk sorba. A társaság óva int a pánikvásárlásoktól is, amely megnövekedett logisztikai kihívást jelent a számukra: idén már 12 százalékkal nőtt a kiszállítási kapacitás az előző év hasonló időszakához képest, és jelenleg 140 tankerautó dolgozik a kutak folyamatos feltöltésén.

„Egyelőre még nem dőlt el, hogy lesz-e elegendő üzemanyag a magyarországi kutakon a következő hetekben. Ennek elsődleges oka a turizmus és a mezőgazdasági munkák eredményeként megnövekedett fogyasztás mellett az, hogy a hatósági ár miatt a hazai forgalom 30 százalékát adó import minimálisra csökkent, hiszen az importőrök itt csak veszteséggel tudják értékesíteni az üzemanyagot” – fogalmazott a Heteknek Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu szakértője.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!