hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kinek fáj a melegházasság?
Harc a gyerekekért
Kinek fáj a melegházasság?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 08. 11.
Kinek árt, ha mától a melegek is házasodhatnak? Elsőre azt mondhatnánk, hogy senkinek. Mint ahogy minden gond nélkül megegyezhetünk abban is, hogy mától a pirosat is a hideg színek közé soroljuk, sőt ne bánjunk kesztyűs kézzel a szavakkal, mától legyen a piros is kék. Senkinek nem árt egy kis definíciófrissítés.

Ha azonban a házasságot nem pusztán definíciónak tekintjük, amit mindenki preferált ideológiájának megfelelően csűrhet-csavarhat, hanem intézményi funkciójára fókuszálunk, melynek különleges jogai nem önkényesen, hanem funkcióiból fakadóan adódnak, közelebb kerülünk a kérdéskör velejéhez.

A NAV, a bank és a bejegyzett élettársi kapcsolat

Miért nincs jogegyenlőtlenség heteroszexuális és homoszexuális emberek között? Miért nem jogegyenlőtlenség a melegházasság hiánya? Azért, mert a plusz jogok nem közvetlenül embereknek járnak. Nem azért kap valaki plusz jogokat, mert heteroszexuális, és nem azért fosztanak meg bárkit is bizonyos jogoktól, mert homoszexuális. Az extra jogok a házasság intézményének járnak, és nem öncélúan, hanem hogy funkcióit minél eredményesebben betölthesse. Egy banki alkalmazott nem kiált jogegyenlőtlenséget azért, mert nem végezhet adóügyi ellenőrzést. Ahogy a NAV sem perel jogorzás miatt, mert nem kezelhet banki betéteket. Az eltérő hatáskörök az intézmények eltérő tevékenységei miatt vannak. Így ha egy banki alkalmazott inkább adóellenőr lenne, munkahelyet kell váltania, nem pedig diszkriminációt kell kiáltania.

A hangsúly tehát az intézményen és funkcióján van, ez okozza az eltérő hatásköröket.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!