hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hatalmas botrányt kavart az Amnesty Ukrajnát elítélő jelentése
Pártatlansággal vádolva
Hatalmas botrányt kavart az Amnesty Ukrajnát elítélő jelentése

Agnès Callamard, az Amnesty International főtitkára(Fotó: AP / Denis Farrell)

2022. 08. 11.
Háborús bűnökkel vádolta meg Ukrajnát az Amnesty International egy friss jelentésében, az ukrán fél és a nyugati elemzők éktelen haragját vonva magára, ugyanis megsértette az alapelvet, melyet eddig mindenki igyekezett betartani: a megtámadott félről vagy jót, vagy semmit.

„Putyin-papagáj”, „propagandaeszköz”, „félretájékoztató” – ilyen és ehhez hasonló bélyegek tömegét kapta meg az Amnesty International szervezet, miután több hónapos helyszíni vizsgálódás, és az érintettekkel való egyeztetések után arra a következtetésre jutott, hogy az orosz–ukrán háborúban az ukrán oldal is háborús bűnöket követett el, nemcsak az agresszor. S bár Putyin hadseregét több tucatnyi jelentésben marasztalták már el, az augusztus 4-ei ukrán jelentés óriási negatív reakciót és felháborodást váltott ki mind az ukrán, mind a nyugati sajtó részéről.

Az ominózus jelentés kimondta, hogy a szervezet munkatársai dokumentálták: az ukrán erők rendszeresen veszélybe sodornak civileket, és háborús törvényeket szegnek meg azzal, hogy lakott területen, sokszor iskolákban és kórházakban létesítenek katonai bázisokat, és onnan támadásokat is indítanak, annak ellenére, hogy máshol is állomásoztathatnák egységeiket, vagy evakuálhatnák az érintett területeket.

„A védelmi pozíció nem mentesíti az ukrán hadsereget a nemzetközi humanitárius törvények tisztelete alól”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!