hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Többpólusú világgazdasági rendszer jöhet
Recesszió után
Többpólusú világgazdasági rendszer jöhet

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 08. 11.
A második világháború után egy egypólusú világgazdasági rendszer alakult ki, amelyet a dollár mögötti intézményrend­szer stabilitásába és megbízható­ságába vetett hit tartott fenn. Számos szakértő szerint elkerülhetetlen egy új, más alapokon nyugvó rendszer kialakulása.

Ahhoz, hogy egy világgazdasági rendszer hosszú távon sikeresen működjön, elengedhetetlen a stabilitás, amelyet az adott rendszer alapjaiba vetett hit tud létrehozni.

Bretton Woods I és II – A dollár uralma

1944-ben 44 szövetséges állam képviselője gyűlt össze az egyesült államokbeli Bretton Woodsban, hogy lefektessék a háború utáni világgazdaság rendszerének alapjait. A létrejött rendszer lényege az, hogy a dollár árfolyama az aranyhoz volt kötve, a devizák nagy része pedig a dollárhoz. A gazdasági szereplőket a dollár mögötti aranyfedezet biztosította a pénz értékállóságáról, így a rendszer stabil tudott maradni.

Azzal, hogy a dollár mennyisége és értéke az arany mennyiségéhez volt kötve, nem volt szabad pénznyomtatás, amely lehetővé tette volna a szabadabb állami költekezést. Éppen emiatt döntött úgy Richard Nixon amerikai elnök 1971-ben, hogy leválasztja a dollárt az aranyalapról.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!