Soha véget nem érő adósság: Mit kell tudni Soros örökkötvényéről?
A kétbillió eurónyi kölcsönt évszázadok alatt sem lehetne visszafizetni
Soha véget nem érő adósság: Mit kell tudni Soros örökkötvényéről?

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

2020. 06. 30.
Egyre intenzívebben próbálja meg keresztülvinni az Európai Unión Soros György a meglehetősen szokatlan válságkezelési javaslatát, melynek lényege egy olyan örökkötvény kibocsátása, amelynek tőkéjét nem, viszont a kamatait örökké (!) kellene visszafizetni. A holland állam még 1648-ban próbálkozott hasonlóval, a mai napig fizet a Yale Egyetemnek. 

A koronavírus okozta válságkezelési módszerekről a Hetek korábbi lapszámában írtunk részletesen.

Miközben az Európai Unióban még mindig nem lefutott meccs, hogy pontosan milyen hitelcsomag keretében próbálnának meg válságalapot teremteni a tagállamok számára, a globalista üzletember különböző platformokon próbálja meg népszerűsíteni unortodox javaslatát. 

Legutóbb az ECFR Virtual Annual Council Meeting online konferenciáján vetette fel, hogy az uniós tagállamok úgynevezett örökjáradék-kötvényeket vegyenek fel, hogy így kezeljék a koronavírus gazdasági hatásait és küzdjenek a klímaváltozás ellen. 

Évszázadok alatt sem lehet visszafizetni

A javaslatot még áprilisban vetette fel Soros, ám az Európai Bizottság inkább egy 750 milliárdos közös hitelcsomag felvételét javasolta. 

Az örökjáradék-kötvények tulajdonképpen azt jelentik, hogy az Unió azonnal pénzhez jutna, és annak tőkéjét nem kellene megfizetnie, míg a kamatait viszont a végtelenségig. A lejárati idő hiányából fakad, hogy a visszafizetendő éves összeg viszont kétségkívül rendkívül alacsony. 

A holland állam az 1648-ban kibocsátott holland vízügyi kötvény után a mai napig, 372 év után is, fizet a Yale Egyetemnek. Ez 2015-ben 136,2 euró volt például. 

Az EU terve ezzel szemben az, hogy a 750 milliárdos hitelcsomagot közösen venné fel a 27 tagállam. Ebből 500 milliárdot vissza nem térítendő támogatás formájában osztanának szét, míg 250 milliárdot pedig hitelként. A pénzeket 2024-ig kellene elkölteni, az adósságot pedig 2027 és 2058 között pedig törleszteni. 

Egybillió euró ide, egybillió euró oda

Soros terve szerint egybillió (ezermilliárd) eurót szánna a koronavírus utáni válságra, és további egybilliót a klímaváltozás elleni harcra. A javasolt fél százalékos kamatláb ötmilliárd eurót jelentene évente, ami az inflációval csökkenne - magyarázta az amerikai milliárdos.

Az örökös eladósodásnak persze jócskán akadnak ellenzői az Európai Unióban és Magyarországon is. A legújabb nemzeti konzultációban fel is tette a kormány a kérdést, hogy az emberek szeretnék-e a tervet, ami "beláthatatlanul hosszú időre eladósítaná" Magyarországot.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a közösségi oldalán közzétett videójában arról beszélt, hogy Soros javaslata az, hogy "a jövő generációk gazdasági, pénzügyi alapjait élnénk fel azzal, ha ennek a javaslatnak teret engednénk."

Soros szerint Trump csak csalással győzhet

Kedden Soros György az El Mundo spanyol napilapnak adott interjújában beszélt arról, hogy mennyire "büszke, hogy ilyen ellenségei vannak" - utalva Orbán Viktorra, Vlagyimir Putyinra és Hszi Csinpingre. Trump újraválasztásával kapcsolatban úgy fogalmazott, szerinte nem győz majd novemberben, mert "félrekezelte a koronavírus-válságot." A milliárdos spekuláns hozzátette, szerinte Trump egyetlen esélye a győzelemre, hogyha "elcsalja a választást a vészhelyzetre való hivatkozással életbe léptetett korlátozásokkal, és eltántorítja a szavazókat a levélben történő szavazástól."

(Azonnali.hu, ECFR, Hetek)

Megosztaná véleményét másokkal is? A Facebook oldalunkon megteheti:

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!