hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A nagy ukrajnai pénzégető: kik fizetik a háborút?
A konfliktus gazdasági hatásai
A nagy ukrajnai pénzégető: kik fizetik a háborút?

A szakértők szerint olyan élelmiszerhiány bontakozhat ki, amely akár százmilliókra lehet hatással.(Fotó: AP / Alexei Alexandrov)

2022. 05. 26.
Zelenszkij elnök aggódik, hogy az emberek Ukrajnán kívül bele fognak fáradni a háborúba: nézik a szörnyű képeket a közösségi médián, és továbbgörgetnek. Talán igaza volt. Ebből a háborúból azonban nem lehet kikapcsolni, mivel mára az egész világ problémájává vált, és az árát emberek milliárdjai fizetik.

Most minden előfizetőnknek adunk! Fizessen elő a Hetek nyomtatott vagy online hetilapra a régi áron május 31-ig és spóroljon velünk. Részletek a hetilapban és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

A háború első tíz napja után még azt kérdeztük, hogyhogy nem ért még véget. Három hónap elteltével pedig már inkább azon lepődnénk meg, ha gyorsan véget érne. Sok minden történt az utóbbi kilencven napban. Kiderült, hogy az ukrán nép hősies elszántsággal védelmez minden négyzetmétert, a félelmetes orosz hadigépezet pedig sokkal rozsdásabb állapotban van, mint hitték. Az igazi „game changer” azonban a Nyugat színre lépése volt. Európa és Amerika meglepően gyorsan és egységesen avatkozott be a háborúba erőteljes gazdasági és pénzügyi csapásokkal.

A proxyháború fogalmával

az egész világ megismerkedett. Lényege, hogy harmadik fél úgy vesz részt egy katonai konfliktusban, és próbálja meg annak kimenetelét lényegileg befolyásolni, hogy önmaga nem lép hivatalosan hadba. Az EU és az USA pénzzel, fegyverrel, valamint meg nem erősített források szerint hírszerzéssel is támogatja Ukrajnát (állítólag az orosz zászlóshajó elsüllyesztésében vagy a meglepően nagy számú orosz katonai vezető likvidálásában is kulcsszerepe volt az amerikai intelnek). Emellett pedig súlyos szankciós csomagokat léptettek életbe Oroszország, orosz állampolgárok és orosz gazdasági célpontok ellen. A Nyugat politikai befolyását és médiahálózatát is latba vetette az ukránok oldalán.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!