hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Háború és béke - E heti köszöntő
Háború és béke - E heti köszöntő

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 09. 21.
Részleges orosz mozgósítás és atomfenyegetés a béke világnapján: Putyin szerint a hadsereg a kollektív Nyugattal ütközik Ukrajnában a több mint 1000 km hosszú frontvonalon.

Oroszország területi épségének védelme érdekében minden rendelkezésére álló eszközt fel fog használni, és „ez nem blöff”. De mi is hozhatta a fordulatot? Szakértők szerint a harkivi csata volt az a vízválasztó, amikor az orosz vezetés ráébredt arra, hogy a jelenlegi katonai felállással nem tudják megvalósítani háborús céljaikat. 

Globális konfliktus kitörésének, új, keleti pólusú világrend kialakulásának réme lebeg felettünk, miközben egyre több országban telik be a pohár a meredeken növekvő energiaárak és az infláció miatt. Csekkeket égetnek Olaszországban, és kijelentik: eszük ágában sincs tovább fizetni a háborúért és a válságért. Fegyvergyárhoz vezető utakat torlaszolnak el Németországban. A NATO és a Nyugat felelősségét firtatják, és az „öngyilkos” szankciók ellen emelnek szót Csehországban. Mindeközben az európai vezetők nagy része továbbra is hisz abban, hogy a szankciók jobban fájnak Oroszországnak, mint nekünk.

Úgy látszik, egyik fél sem szenvedett még eleget ahhoz, hogy megérjen benne a döntés arra, miszerint ennyit már nem ér meg neki a dolog, és inkább leül tárgyalni.

Meddig még? Meddig kell várnunk, amíg a békéért való kiáltások meghallgattatnak, az értelmetlen haláloknak, szűkölködésnek és fagyoskodásnak vége szakad? Választ a jelen helyzetben talán csak a Mindenható tudna adni, azonban minden eddiginél aktuálisabbá válnak ezen bizonytalan és kihívásokkal teli időkben Madách Imre örökzöld szavai:

„Mondottam ember: küzdj és bízva bízzál.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!