hetilap

Hetek hetilap vásárlás

Külföld

Háború és béke - E heti köszöntő

Részleges orosz mozgósítás és atomfenyegetés a béke világnapján: Putyin szerint a hadsereg a kollektív Nyugattal ütközik Ukrajnában a több mint 1000 km hosszú frontvonalon.

Leáldozott a dollárnak? Így épül a globális világ keleti pólusa

Többpólusú világ kiépítésének menetrendjét körvonalazta az ázsiai hatalmi szereplőket tömörítő Sanghaji Együttműködési Szervezet szamarkandi csúcstalálkozója.

Nagyon fájni fog, ha nem lesz béke

Míg az orosz–ukrán háború első hónapjaiban az európai lakosság többsége támogatta Ukrajna felfegyverzését és az Oroszországot érintő szankciók bevezetését, a tél közeledtével felerősödtek a Nyugat felelősségét firtató, és a háború végét követelő hangok.

Robert C. Castel: a következő szint az atomháború lehet

Oroszország  a mozgósítással harmadszor is nekifogott, hogy az eddigi kudarcok után megnyerje  a háborút. Ezt még hagyományos eszközökkel vívná meg, de a következő szint már az atomháború lehet – állítja  Robert C. Castel izraeli biztonságpolitikai elemző, aki szerint az európai fiatalok számára véget érhet a gondtalan élet, ha nem sikerül megállítani az eszkalációt.

„Svédország az első”: a konzervatív fordulat háttere

Konzervatív győzelem született a svédországi választásokon egy húsbavágó témákkal tűzdelt kampányt követően, a baloldali globális média pedig máris farkast kiáltott.

Belföld

Anyaszívhang

Egy nap a Kisbabák Köztársaságában, ahol a megfoganásukra váró babák éltek, gyűlést hívtak össze, és kihirdettek egy új rendeletet.

Megmenthető-e a közép-európai tömb?

A visegrádi négyek csoportja az elmúlt években a „mindenki egyért, egy mindenkiért” mentalitással tört borsot az EU vezetőinek orra alá, lelassítva az integrációt, és komoly tényezővé téve a közép-európai régiót. A V4 eleinte az európai egységfolyamatokba való becsatlakozást szolgálta, ám azokon belül már – különösen a migrációs válság óta – a nemzeti identitás megőrzése is egyre hangsúlyosabb feladattá vált.

„Jönnek, mintha egy pattanástól akarnának megszabadulni”

Bizonyos, hogy a magzat szívhangjának meghallgatása életeket fog megmenteni – annak ellenére is, hogy az egészségügyi rendszeren belül a többség kritikusan fogadta az erre vonatkozó rendeletet – derül ki egészségügyi dolgozókkal folytatott beszélgetéseinkből.

Hit és értékek

II. Erzsébet búcsúztatása és a monarchiák jövője

Minden eddigi rekordot megdöntött II. Erzsébet királynő temetése, mind a részt vevő külföldi vezetők száma, mind pedig a televíziónézők tekintetében. De vajon a kiemelkedő érdeklődés a monarchia intézményének felértékelődését is jelenti-e, vagy csak az elhunyt uralkodó kimagasló személye és különlegesen hosszú, 70 éves uralkodása jelentett ilyen vonzerőt?

HÁTTÉR

Egy névmás miatt ül börtönben az ír keresztény tanár

A néhány évvel ezelőtt még a katolicizmus bástyájaként számontartott Írországban egy tanár ül börtönben, mert azt mondta, szeretné a munkáját úgy végezni, hogy ne kelljen erőszakot tennie a lelkiismeretén. Enoch Burke ügye rávilágít, milyen nagyot változott maga az egyház, és a körülötte lévő világi társadalom is.

Így dolgoztasd az időt

Az ősz és az új tanév megérkezésével mindannyian ismét szembesültünk az idő kegyetlenül gyors múlásával. Ez egyben lehetőség arra is, hogy elgondolkodjunk: vajon az időhöz való hozzáállásunk meghatározza a viselkedésünket? Vagy fordítva: a személyiségünk határozza meg az időnkről alkotott képünket?

KÁVÉSZÜNET

Séta Európa magyar zöld városában

Somogyország fővárosa a festők, a virágok, a szökőkutak és a szecesszió városa. Mi több, itt látható Európa egyik legszebb virágos főtere (2017-ben kapta ezt a díjat) - ahol még az élmény- és gyógyfürdőnek is Virágfürdő a neve.

Három nyelven beszél, két ikerpárt nevelnek: Federer a pályán és azon kívül

Rajongóit nem érte teljesen váratlanul, hogy Roger Federert már csak egyszer – az általa kitalált Laver Cupon – láthatjuk, de ez akkor is nehezen feldolgozható. Bár a Maistro „csak” 20 Grand Slam-trófeát emelhetett feje fölé, míg Rafa Nadal 22-szer, Novak Djokovics 21-szer tehette ezt, mégis a mai izzadságszagú, az erőre és harcra épülő teniszjátékban az ő könnyed, szellemes és elegáns játéka, viselkedése – a pályán s azon kívül – egyedivé és roppant szerethetővé tette. 

Túl stresszesnek érzi magát? Íme néhány hasznos tanács

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a stresszt századunk egyik legsúlyosabb egészségügyi problémájaként tartja számon. Pozsgai Anita közgazdász, business coach és szupervizor mentális szempontból nézve közelíti meg, mi is történik velünk stresszes helyzetben: „Amikor olyan környezeti hatás, igénybevétel ér minket, ami eltér a megszokottól, a szervezet fúj egyfajta riadót, aktiválódnak azok a részei idegrendszeri és hormonális szinten, amik támogatják a megküzdést és egy új egyensúlyi állapot mielőbbi kialakítását. Tehát a szervezetünk egyszerre több – mentális, érzelmi és fizikai – szinten is reagál a kihívásra, annak érdekében, hogy minél hatékonyabban megoldja azt.” 
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!