hetilap

Hetek hetilap vásárlás
II. Erzsébet búcsúztatása és a monarchiák jövője
Arányaiban csak a holdraszállást nézték többen
II. Erzsébet búcsúztatása és a monarchiák jövője

Fotó: AP / Anthony Devlin

2022. 09. 21.
Minden eddigi rekordot megdöntött II. Erzsébet királynő temetése, mind a részt vevő külföldi vezetők száma, mind pedig a televíziónézők tekintetében. De vajon a kiemelkedő érdeklődés a monarchia intézményének felértékelődését is jelenti-e, vagy csak az elhunyt uralkodó kimagasló személye és különlegesen hosszú, 70 éves uralkodása jelentett ilyen vonzerőt?

II. Erzsébet hivatalos állami temetése megdöntötte az eddigi, 1996-os rekordot, amikor világszerte 3,6 milliárd ember nézte televízión, amint Muhammad Ali meggyújtotta az olimpiai lángot Atlantában. A királynő búcsúztatását ennél is többen, mintegy 4,1 milliárd televíziónéző kísérhette figyelemmel, beleértve azokat is, akik valamelyik közösségi oldalon vagy videómegosztón nézték az eseményt. Ez másfélszer több, mint amennyien Diana hercegnő temetését nézték élőben 1997-ben. (Arányaiban azonban a holdraszállás nézettsége alighanem megdönthetetlen marad. 1969-ben az összes akkori televíziónéző 94 százaléka látta, amint Neil Armstrong a Hold felszínére lépett.)

Hasonlóan példátlan volt az érdeklődés a világ vezetői részéről az esemény iránt. Több mint 500 első számú állami vezető, köztük uralkodók, köztársasági elnökök és miniszterelnökök vettek részt a Westminster apátságban a gyászszertartáson. 

A brit külügyminisztérium eleve úgy küldte ki a meghívókat, hogy azok kizárólag a legmagasabb szintű vezetőre és társára vonatkoztak. A szabályt szigorúan betartották, így például volt amerikai elnökök sem utazhattak Londonba. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!