hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Léha családtagok, igaz barátok és felkenetés
II Erzsébet brit királynő – 2. rész
Léha családtagok, igaz barátok és felkenetés

Fotó: AP / Satff Royle

2020. 06. 11.
A jelenleg is regnáló II. Erzsébet kislánykorában egy tisztességes feleségnek készült, nem uralkodónak. A történelem azonban nemvárt fordulatokat hozott, így édesapja halála után egy szétesőfélben levő birodalom szeme őrá, a trón várományosára szegeződött. Még gyászolni sem maradt ideje.

A Lilibetnek becézett Erzsébet édesapja asztaláról már jól ismert piros kézbesítő dobozzal kezdte teendőit, szinte azonnal, hogy az afrikai körutat félbeszakítva hazaértek 1952. február 6-án. Elhunyt édesapja gyászolásával csupán az utazással töltött idő egyik felében foglalkozhatott, a másik felében már az érkezést követő első pár óra teendőire készítették fel. Uralkodói nevének kiválasztása is azonnal eldöntendő kérdéssé vált, amely magától értetődően Erzsébet maradt. Az 1558-1603-ig uralkodó I. Erzsébet után, ő lett II. Erzsébet.

A korona c. televíziós sorozat

A film első évadát 2016 novemberében kezdték el sugározni, és szinte azonnal nagy érdeklődés övezte. Egyesek szerint maga a királynő is figyelemmel kíséri, mások azonban úgy tartják, hogy éppen a feldolgozás történelemhűsége miatt nem szereti nézni. 2017-ben a Trónok harca elől nyerte el a legjobb televíziós sorozatnak, valamint a legjobb női főszereplőnek (Clarie Foy) járó Grammy-díjat. Ez utóbbit idén az új, idősebb szereposztásban is elnyerte a királynőt alakító színésznő, Olivia Colman.
A filmnek magyar vonatkozása is van, ugyanis a második évad 9. részében Fülöp egy gyerekkori visszaemlékezésének németországi helyszínét a fertődi Eszterházy-kastélyban forgatták, Sopron történelmi belvárosa pedig Darmstadtot testesíti meg.

A feleség mint családfő?

A repülőgépről leszállva a miniszterelnök, Winston Churchill, valamint a kormány tagjainak köszöntését fogadta, a palotába érve megtartotta élete első audienciáját, végül pedig részvétnyilvánító levelek százaira válaszolt. Fontos teendője volt továbbá az is, hogy az új bankjegyeken és bélyegeken megjelenő képhez naphosszat modellt üljön.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!