hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Megmenthető-e a közép-európai tömb?
Mi lesz veled V4?
Megmenthető-e a közép-európai tömb?

Mateusz Morawiecki, Eduard Heger, Orbán Viktor és Andrej Babiš a V4-ek budapesti találkozóján tavaly novemberben. Változó idők. (Fotó: AP / Balogh László)

2022. 09. 21.
A visegrádi négyek csoportja az elmúlt években a „mindenki egyért, egy mindenkiért” mentalitással tört borsot az EU vezetőinek orra alá, lelassítva az integrációt, és komoly tényezővé téve a közép-európai régiót. A V4 eleinte az európai egységfolyamatokba való becsatlakozást szolgálta, ám azokon belül már – különösen a migrációs válság óta – a nemzeti identitás megőrzése is egyre hangsúlyosabb feladattá vált.

Miközben az EU egyre erőteljesebben ráfordult a gazdasági és politikai integráció programjára, úgy lett egyre irritálóbb a V4 kvartettje, hiszen ez a nemzetközi együttműködés a nemzetállami potenciált növelte, és nem a birodalomépítést szolgálta. Az EU vezetőinek rémálmát az a vezetői szintű „bolygóegyüttállás” jelentette, amikor a V4 tagországok élén Orbán Viktor, Mateusz Morawiecki, Robert Fico és Andrej Babiš álltak. 
A négy államférfi nagyjából azonos mértékben elkötelezett volt a nemzeti identitás és a hagyományos értékek védelme mellett, ezért rendkívül kemény támadásoknak tették ki magukat hazai és nemzetközi szinten is, és sajnos elmondható, hogy a közép-európai tömb azért alaposan megtépázódott az elmúlt években.

„Hová lett két hűtlen barát”

Ahogy egyre erősebbé vált a kultúrharc és a globalisták szuverenistákkal szembeni küzdelme, egyre nagyobb nyomás nehezedett a V4-tagokra, és ez átalakította az együttműködés szerkezetét is. Ezt eleinte a V2+2 becenévvel illették. Az elnevezés azért lépett be a köztudatba, mert a „nyugatosabb” beállítottságú Szlovákia és Csehország fokozatosan elkülönült a radikálisabb és a csoport tengelyét képező Magyarországtól és Lengyelországtól. Ehhez pedig arra volt szükség, hogy Fico és Babiš kikerüljenek a képletből.

A V4 együttműködésének gyengülésében az első lépést Robert Fico szlovák miniszterelnök bukása jelentette. Vagy éppen megbuktatása – ahogy ő interpretálta. Lemondása ugyanis a hírhedt 2018-as újságírógyilkosság nyomán kialakult széles körű tüntetéssorozat hatására történt. Ján Kuciak oknyomozó újságíró az olasz maffia szlovákiai politikai és gazdasági elittel való összefonódását kutatta, különös tekintettel a legerősebb kormánypárt, a Smer korrupciós ügyeire. Az egész világot megrázó gyilkosságot a közvélemény már-már úgy kezelte, mintha maga a kormány végezte volna ki a zsurnalisztát. Andrej Kiska köztársasági elnök kijelentette, hogy két lehetőséget lát: vagy óriási átalakulások történnek a kormányban, vagy előrehozott választásokra lesz szükség.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!