Visegrádi négyek: Segíteni akarjuk az EU-t a vírus utáni jövő alakításában
A tagok szerint a példa nélküli válságban összefogásra, nem pedig "büntetésre" van szükség
Visegrádi négyek: Segíteni akarjuk az EU-t a vírus utáni jövő alakításában

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

2020. 07. 03.
Az egy évig tartó soros lengyel V4-elnökséget nyitó pénteki varsói megbeszélésen a kormányfők arról beszéltek, hogy a térség országai, akik "nagyon szolid” gazdasági  alapokkal rendelkezve, jól helytállva tudták átvészelni a járványt, segíteni akarják az EU jövőbeni változásait.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő utalt konkrétan a közeljövőben az uniós színtéren megvitatandó 2021-2027-as költségvetési tervre, az európai gazdaság élénkítését célzó helyreállítási tervre, illetve leszögezte: a V4 egységes álláspontot képvisel a menekültek átirányítását és az EU külső határainak védelmét illetően.

"Ne büntessék a közép-európai országokat!"

A kormányfő szerint a költségvetési tárgyalásokon két tényezőt kell figyelembe venni: egyrészt nem lehet  ma büntetni a közép-európai térség országait - amelyeket a második világháború után a vasfüggöny rossz oldalán hagytak -  amiatt, hogy továbbra is más országoknál kevésbé vagyonosak. Másrészt nem lehet őket büntetni azért sem, hogy a nyugat-európai országoknál határozottan jobban kezelték a koronavírus-járványt - tette hozzá.

A V4 vezetői rugalmas költségvetés mellett kardoskodnak, mivel, mint fogalmazott:

"nem mindenkinek jó ugyanaz a cipőméret"

 

Egyes dél-európai országok a munkanélküliség legyőzésére, mások infrastrukturális fejlesztésekre fordítanák az eszközöket.

v4
Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A V4-ek a július 19-ei brüsszeli EU-csúcstalálkozón egységesen képviselik majd álláspontjukat - ígérte Morawiecki.

Andrej Babis cseh kormányfő aláhúzta: a V4 országainak jól megfogalmazott tervei vannak arról, hogyan lehet előmozdítani Európát, hogy erősebb, akcióképesebb legyen, hogy világos vízióval rendelkezzen. Szerinte a járvány okozta válság legyőzésének érdekében az Európai Bizottságnak prioritásként  kell kezelnie az uniós belső piacot, egyúttal az EU-nak törekednie kell kereskedelmi szerződések megkötésére az Egyesült Államokkal és más külső országokkal.

Igor Matovic szlovák kormányfő megállapította: Lengyelország nagyon nehéz időkben veszi át a V4 soros elnökségét. Kifejtette: a második világháború óta példa nélküli a válság, és az ilyen helyzetekben a V4-nek, az EU-nak is össze kell tartania.

Orbán: jó évet zár a V4

Jónak nevezte a Visegrádi Együttműködés (V4) országainak elmúlt egy évét Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Varsóban, a kormányfők csúcstalálkozóját követő sajtótájékoztatón.

"Európai összehasonlításban mind a négy ország jól kezelte a járványt, így az első csatát megnyerték" 

 

- mondta Orbán Viktor, majd hangsúlyozta, a második csata a munkahelyek megőrzése, a gazdasági növekedés megindítása.

Mind a négy ország ellenőrzés alatt tartja az államadósságát, nem miattuk van most szükség rendkívüli európai pénzügyi tervre - tette hozzá. Magyarország ösztönösen ellenzi a közös hitelfelvételt, de vannak országok, amelyeknek most segíteni kell, ezért elfogadják az uniós megközelítést, hogy hitelt vegyenek fel.

orbán
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor leszögezte a tagállamok között egy okos pénzügyi szövetségre van szükség, és a jelenlegi javaslat ettől messze áll. A miniszterelnök reményét fejezte ki a tárgyalások sikerében és abban, hogy mindenhol olyan vezetők kerülnek meghatározó pozíciókba, akik gazdaságorientált gondolkodásúak és képesek rendbe hozni országuk gazdaságát a járvány után.

Kijelentette: Donald Trump amerikai elnöknek is azért szurkol, mert meglátása szerint csak ő képes rendbe hozni az amerikai gazdaságot a járvány után.

Ritka az, amikor nagy tapasztalattal rendelkező pénzügyminiszterek vezetik a V4-et, de ez történt az elmúlt egy évben a cseh elnökség alatt, és ez lesz most is, így Orbán nagy reményeket fűznek a lengyel elnökséghez.

A miniszterelnök szerint először a járvány leküzdése, majd a gazdaság újraindítása, valamint a migrációs helyzet kezelése lesz a feladat, és a V4 elnökségét most átvevő Lengyelország mindebben számíthat Magyarország teljes támogatására.

Kérdésre válaszolva Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az uniós pénzügyi tervet illetően egyelőre jól állnak: a cseh miniszterelnök egységes V4-et ad át lengyel kollégájának, aki remélhetőleg meg is tartja ezt az egységet.

(MTI/Hetek)

Megosztaná véleményét másokkal is? A Facebook oldalunkon megteheti:

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!