hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Visegrádi Négyek Európa „értő fülei”
Közép-Európa lehet a híd Izrael és Európa között

2017. 12. 21.
Valójában egyik arab államnak sem érdeke egy palesztin állam létrejötte, ugyanis az, a Hamaszon keresztül, beeresztené Iránt a „hátsó kertbe” – Eytan Gilboa politikai kommunikáció professzorral beszélgettünk.

 

Az Európai Unió és Izrael kapcsolata régóta viharosan alakul; az EU tagországai a nemzetközi intézményekben inkább az arab érdekek mentén szavaznak. Hogy látja, várható-e közeledés a felek között?

– Való igaz, hogy az Európai Unió közreműködésével a bé­ketárgyalásokban egyelőre nem volt sok köszönet. Ahelyett, hogy pártatlanul a kölcsönösen előnyös békét képviselnék, állást foglalnak olyan ügyekben, mint például a telepeskérdés. Az EU voltaképp az egész problémát innen gyökerezteti, pedig szerintem a telepek ügye a békekötés szempontjából negyed- vagy ötödleges szempont. Európa a palesztin–izraeli konfliktust egyszerű területvitának értékeli, és azt hiszi, hogy ha Izrael kivonulna a Nyugati partról, és megalakulna a palesztin állam, az véget vetne a konfliktusnak. Ennek a feltételezésnek persze semmi reális alapja sincs; hiszen tekintsük csak Izrael kivonulását Gázából, az általam „Hamasz-kísérletnek” hívott esetet. A palesztinok, élükön a Hamasszal, demonstrálták, hogy (jelenleg legalábbis) képtelenek Izraellel békében élni. A „Közel-Kelet Szingapúrja” helyett egy militáns teokráciát hoztak létre, és a hozzájuk befolyó több százmillió dollárt utak és kórházak helyett bombákra és terroralagutak építésére költötték. Mi garantálja, hogy nem ugyanez történne a Nyugati parton is? Aki békét vár Izrael kivonulásától, az nincs tisztában a történelmi tényekkel. Ám a legfőbb probléma az Európai Unióval mégis az, hogy meg sem hallgatja Izraelt. Nem csupán abszurd módon gondolkodik a palesztin–izraeli konfliktusról, hanem ellene áll minden történelmi és stratégiai ténynek és az övétől különböző nézetnek. Közönség hiányában pedig igen nehéz meggyőzőnek lenni… Izrael ezért is kezdett el Közép-Európa felé közeledni, ahol viszont értő fülekre lelt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!