hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Svédország az első”: a konzervatív fordulat háttere
A Svédországi Demokraták a második legnagyobb párttá váltak
„Svédország az első”: a konzervatív fordulat háttere

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 09. 21.
Konzervatív győzelem született a svédországi választásokon egy húsbavágó témákkal tűzdelt kampányt követően, a baloldali globális média pedig máris farkast kiáltott.

A  szélsőjobboldalinak minősített Svédországi Demokraták ugyanis megdöntötték legutóbbi rekordjukat, és a szavazatok 20 százalékát szerezték meg, amivel a második legnagyobb párttá váltak a svéd parlamentben. 

A szavazatokat egy hétig számolták, a múlt hét végén pedig megszületett a hivatalos eredmény, amely szerint a négy pártból álló konzervatív blokk összesen 176 mandátumot szerzett a Riksdag, azaz a svéd parlament 349 helyéből. Ezzel a három mandátumos előnnyel ők kapták meg arra a lehetőséget, hogy kormányt alakítsanak, a Mérsékelt Párt vezetésével. Valószínűleg a Moderaterna, azaz a Mérsékelt Párt vezetője, Ulf Kristersson lesz a következő időszakban Svédország miniszterelnöke, annak ellenére, hogy egy kevéssel, de a harmadik helyen végeztek a választáson 19,5 százalékkal. 

A Svédországi Demokraták  megkerülhetetlenek a koalícióban

A Svédországi Demokraták (SD) mellett tagja lesz a koalíciónak a Kereszténydemokrata Párt és a Liberálisok pártja is, bár a baloldali sajtóorgánumok, köztük a Euronews például azt is felvetik, hogy a szélsőségesnek nevezett párt nem vesz majd részt a kormányzásban. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!