hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Három nyelven beszél, két ikerpárt nevelnek: Federer a pályán és azon kívül
A tenisz maga: portré a tenisz egyik legnagyobb legendájáról
Három nyelven beszél, két ikerpárt nevelnek: Federer a pályán és azon kívül

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 09. 21.
Rajongóit nem érte teljesen váratlanul, hogy Roger Federert már csak egyszer – az általa kitalált Laver Cupon – láthatjuk, de ez akkor is nehezen feldolgozható. Bár a Maistro „csak” 20 Grand Slam-trófeát emelhetett feje fölé, míg Rafa Nadal 22-szer, Novak Djokovics 21-szer tehette ezt, mégis a mai izzadságszagú, az erőre és harcra épülő teniszjátékban az ő könnyed, szellemes és elegáns játéka, viselkedése – a pályán s azon kívül – egyedivé és roppant szerethetővé tette. 

„Mi csodáltuk őt. Felfoghatatlan szintre emelte a sportágunkat. A stílusa, személyisége, tehetsége, kifinomultsága, szenvedélye örökre emlékezetes marad a számunkra a teniszben. Miatta kezdtem teniszezni. Büszke vagyok rá, és megtiszteltetés, hogy mellette lehetek az utolsó táncnál, a Laver-kupán” – nyilatkozta Federer visszavonulásának hírére Sztefanosz Cicipasz, az egyik legnagyobb fiatal tenisztehetség. Nem ő az egyetlen, aki szuperlatívuszokban méltatja a tenisz egyik legnagyobb alakját. A legtömörebb összefoglalót talán a brit The Telegraph szakírója „követte el”: „Federer a sporttörténelem része, egyszemélyes kiállítás, és azt kívánja minden sportszerető ember, hogy pályafutásának ne legyen vége.”

Roger Federer svájci papa és dél-afrikai mama gyermekeként született Bázelben, 1981. augusztus 8-án. Háromévesen fogott először ütőt a kezébe, és tizenkét évesen döntött úgy, hogy a teniszt helyezi az élete középpontjába. Kezdetben fékezhetetlenül indulatos gyerek volt. Szerencséjére az első edzőjének, Peter Carternek sikerült a helyes viselkedésre is megtanítania. De nem csak arra, hiszen 17 évesen megnyerte Wimbledonban a junior bajnokságot, 18 évesen pedig Davis-kupa-játékos lett. Egy évvel később legyőzte példaképét, Pete Samprast, megszakítva 31 mérkőzésből álló győzelmi sorozatát. 2004-ben – 22 évesen – megnyerte az Australian Opent, és a világranglista élére lépett – ahonnan nem is távozott a következő 237 hétben. Ez mai napig a megdönthetetlen rekordok közé tartozik. Ebben a rangsorban a svájcit Jimmy Connors követi 160 héttel, Ivan Lendl 157 héttel a harmadik, míg Novak Djokovics a negyedikként 122 hetet töltött egyhuzamban a ranglista élén. 

Fotó: AP / Daniel Leal-Olivas
Wimbledon, 2017. A háttérben Roger felesége, Mirka  és négy gyermekük.  (Fotó: AP / Daniel Leal-Olivas)

Roger Federer számára nemcsak a pályán, hanem a magánéletben is egyenes út vezetett felfelé, és nem csak azért, mert anyagilag egyre jobban kamatozott a tehetsége (2021-re ő lett az első sportoló, aki dollármilliárdosnak mondhatja magát). 2009-ben vette feleségül a szlovák Mirka (Miroslava) Vavrinecet, aki 2002-ig profi teniszjátékos volt. Ugyanebben az évben iker lányaik születtek, Riva és Rose, majd 2014-ben jöttek a fiú ikreik: Leo és Lenny. Federer három nyelven beszél anyanyelvi szinten, németül, angolul és franciául. Kedvenc sportjai a sízés, az asztalitenisz, a foci és a golf.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!