hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Így dolgoztasd az időt
Az időgazdálkodás hatása a lelki egészségünkre
Így dolgoztasd az időt

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 09. 21.
Az ősz és az új tanév megérkezésével mindannyian ismét szembesültünk az idő kegyetlenül gyors múlásával. Ez egyben lehetőség arra is, hogy elgondolkodjunk: vajon az időhöz való hozzáállásunk meghatározza a viselkedésünket? Vagy fordítva: a személyiségünk határozza meg az időnkről alkotott képünket?

A  gondolatsort folytatva: a szabadidő-eltöltésünk és rekreációs tevékenységeink hatással vannak a személyiségfejlődésünkre, vagy éppen a személyiségfejlődésünk következtében változik meg az idővel való gazdálkodásunk? A téma hatalmas, rengeteg szakirodalom született már a kikutatására, így a cikk – a terjedelmi korlátok miatt is – csupán egy együttgondolkodást tesz lehetővé az időgazdálkodás mentálhigiénés szempontjai mentén, a teljesség igénye nélkül.

Az időről alkotott képünk

Ahány ember, szinte annyi asszociációs kép létezik a múló időről. Valaki a sivatag megszámlálhatatlan mennyiségű homokjának látja magában az időt alkotó pillanatokat, valaki egy fék nélküli vonatnak, ami a végtelenbe rohan. Mások egy meghatározott mederben folyó víznek látják az időt, ami egy hatalmas tengerbe fut, hol sebesen, hol pedig éppen csak csordogálva. Vagyis az idő egy irányba folyik, véges és visszafordíthatatlan. Néha úgy érezzük, gyorsabban telik, néha pedig vánszorog, és mégis, mindentől függetlenül az egy óra mindenki számára 60 perc. 

Herakleitosz az idő másik dimenziójáról gondolkodott, az idő keretében zajló létről és lehetőségről azt mondta: „Egyetlen ember sem léphet kétszer ugyanabba a folyóba, mert az már nem ugyanaz a folyó, és ő már nem ugyanaz az ember.” A lehetőség nem jön vissza többé; ami egyszer adott volt, holnap már nem biztos, hogy újra megadatik. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!