hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hogyan beszéljünk gyermekeinkkel a koronavírusról?
Tanácsok, javaslatok szakértőtől
Hogyan beszéljünk gyermekeinkkel a koronavírusról?

Tanácsok, javaslatok szakértőtől(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2020. 05. 21.
A járványidőszak – bár nem mindig vesszük észre – a kicsik gondolkodásmódját, világról alkotott képét is befolyásolja. Házi gyártmányú „ellenszer”, gyerekrajzok, játék közben elejtett mondatok árulkodnak arról, hogy a fejekben ott motoszkál a téma. Nagy segítség, ha a szülők ilyenkor is irányt tudnak mutatni.

Szülőként természetes reakció, hogy az ember meg akarja védeni a gyerekét és gondoskodni akar róla, hogy amennyire tőle telik, óvja a félelmet keltő impulzusoktól. A koronavírus-járvány azonban olyan átfogóan változtatta meg a mindennapjainkat, hogy ez csak korlátozottan lehetséges. A gyerekek ugyanis a felnőttekhez hasonlóan a saját bőrükön tapasztalják a világjárvány következményeit: nem járhatnak sem edzésre, sem iskolába, csak telefonon vagy videóchaten üdvözölhetik a nagyszüleiket, és a korábbiaknál jóval több időt töltenek szűk családi körben. Ilyen körülmények közt magától értetődő, hogy a koronavírus témája egyszerűen kikerülhetetlen. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy hogyan érdemes beszélni minderről. Hogyan lehet szülőként jól kommunikálni, ha a gyerekek betegségről, járványról kérdeznek?

ne legyen tabu

Az első és legfontosabb irányelv, hogy a legjobb őszintének lenni.

A gyerekek mesterei annak, hogy az elcsípett információmorzsákat összeillesztgessék a fejükben, amiről pedig nincsen információjuk, azt a fantáziájukkal pótolják ki. Az így megalkotott kép azonban esetenként ijesztőbb lehet a valóságnál, a felnőttek titkolózása pedig már önmagában azt sugallja, hogy itt valami olyan szörnyűség lappang a háttérben, amiről még beszélni is képtelenség. Holott a gyerekeket nagyon is foglalkoztatja a koronavírus-járvány.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!