hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kevesebb nő szül több gyereket: így alakult át a gyermekvállalási kedv
Házasodási boom van, baby boom nincs
Kevesebb nő szül több gyereket: így alakult át a gyermekvállalási kedv

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 11. 25.
A születések száma nem követi le a házasság-kötések számának növekedését. Viszont emelkedik az egy nőre jutó átlagos gyerekszám.

A Hetek ünnepi előfizetői akciójában a nyomtatott és online hetilap csomagra előfizetők között több mint 80 értékes nyereményt sorsolunk ki. A fődíj egy Dacia Sandero személyautó. Minden az akció keretében előfizető olvasónk hetekes maszkot kap ajándékba. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon. 

Egyelőre nem látni, hogy a koronavírus-járvány és annak gazdasági hatásai hogyan hatnak a magyarok gyermekvállalási kedvére. Kérdés az is, hogy a különböző családvédelmi támogatások mennyire lesznek képesek kompenzálni az esetleges visszaesést – derül ki két demográfus, Kapitány Balázs és Murinkó Lívia elemzéséből, amely a Társadalmi riport 2020 című kötetben jelent meg nemrég.
Egy dolog, hogy a járvány fékezheti a gyermekvállalási kedvet, de a születésszám alakulása sajnos a járvány előtt sem követte a 2010 óta megfigyelhető „házasodási boom” növekedési ütemét. Míg az elmúlt évtized alatt megduplázódott a frigykötések éves száma, addig a születésszám máig nem érte el a 2010 előtti évtized értékeit. A szakértők ennek okait vizsgálták.

2010 és 2019 között a házasságkötések száma történelmi mélypontról indulva érte el a harminc éve nem látott csúcsát (évi 35 ezerről 65 ezerre nőtt). Ugyanakkor a születések száma, ami a kétezres években még évi 95-100 ezer volt, 2010 után 88 és 93 ezer között mozgott, 2016 óta inkább csökkent, 2019-ben pedig 89 ezerre esett vissza, ami minden idők harmadik legalacsonyabb értéke (2011 és 2013 után). Idén egy enyhe növekedés tapasztalható ugyan, de a csökkenő trendet ez lényegében nem állítja meg – mondják a szerzők.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!