hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lesz-e magyar baby-boom?
Reflektorfényben a családpolitika

2018. 05. 10.
Kiemelten kezeli a kormány a népesedés problémáját, amit a családtámogatási rendszer további bővítésével kíván megoldani. A gyermekvállalási kedv viszont csak részben múlik az anyagiakon, a népességfogyás megállításához más eszközökre is szükség van – mondják a szakemberek.

A Kossuth Rádióban jelentette be a miniszterelnök a kormány jövőbeli családpolitikai irányát: „Szeretnék a magyar nőkkel, a magyar hölgyekkel kötni egy megállapodást a magyar jövőről.” A demográfia és a családok ügyét az Orbán-kormány régóta prioritásnak tekinti. Egyedülálló volt abban, hogy az egész Európát sújtó demográfiai krízisre fókuszálva nem a melegházasság, hanem a tradicionális család védelmének elsődlegességét hangsúlyozta.

A miniszterelnök álláspontja évek óta az, hogy a népességfogyást kizárólag családpolitikai eszközökkel meg lehet állítani, és a termékenységi rátát (az egy szülőképes korú nőre jutó átlagos gyerekszámot) a jelenlegi 1,5-ről 2030-ra 2,1-re lehet megnövelni, miáltal biztosíthatóvá válik a társadalom természetes reprodukciója.

Ezt az elképzelést több okból is vitatják a demográfusok, egyrészt azért, mert a szülőképes (15–45 éves) korosztály létszáma folyamatosan apad, összetétele öregszik. Ezért, ha el is érnénk a 2,1-es arányszámot, azt egyre kevesebben teljesítenék, így a népességfogyást ez önmagában legfeljebb lassítani tudná. Másrészt a népességszám alakulásában a születésszám mellett egyéb tényezők is közrejátszanak, legfőképp a halandóság és a vándorlás. Átgondolt szakpolitikák – különösen az egészségügyre, a kivándorlásra, valamint a bevándorlásra kidolgozott koncepciók – nélkül a népességfogyást nem lehet lelassítani, pláne nem megállítani. A statisztikák fényében a népességfogyás folytatódása elkerülhetetlennek látszik, és a kérdés valójában az, hogyan lehetne minél inkább lefékezni annak ütemét, azaz a társadalom fenntarthatóságát biztosítani. (Ld. bővebben: Interjú Kapitány Balázzsal, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatóhelyettesével – Hetek, 2017. 10. 06.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!