hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2018. 05.11. (XXII/19) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

A történelem címlapjai

Különleges, ünnepi kiadással jelentkezett a The New York Times Izrael 70 éves születésnapja alkalmából. Egyetlen lapszámba gyűjtötték össze a modern kori zsidó állam történetével kapcsolatos legfontosabb híreiket.

Vereség, majd győzelem a keresztesek erődjénél

A hamarosan átadásra kerülő gyorsvonaton alig 28 perc alatt érünk majd el a tengerparttól Izrael fővárosába. Hetven éve viszont még az életüket kockáztatták azok, akik el akartak jutni Jeruzsálembe.

Izrael 70 – keresztény ünnep

A Biblia Istene Ábrahám, Izsák, Jákob, vagyis Izrael Istene, a Szentírás kinyilatkoztatásának központi tényezője pedig a zsidó nép, a Szentföld („Erec”) és fővárosa, Jeruzsálem. Ez az emberiség megváltásának, a gonosz legyőzésének a helyszíne és záloga. A Bibliát ismerő és abban hívő keresztények Izrael iránti megkülönböztetett szeretete nem vallási fanatizmusból, vakbuzgóságból fakad, hanem objektív, történelmi tényeken alapuló meggyőződésből. Izrael nemcsak egy nép a sok közül, hanem Istentől természetfölötti módon kiválasztott, elhívott közösség.

Belföld

Lesz-e magyar baby-boom?

Kiemelten kezeli a kormány a népesedés problémáját, amit a családtámogatási rendszer további bővítésével kíván megoldani. A gyermekvállalási kedv viszont csak részben múlik az anyagiakon, a népességfogyás megállításához más eszközökre is szükség van – mondják a szakemberek.

Ideológiai gettók fogságában

Ahogy az amerikai demokratákat 2016 őszén sokkolta Donald Trump győzelme, úgy számos, az ellenzéki pártokkal szimpatizáló honfitársunk nemigen tudta feldolgozni az áprilisi választási eredményt. Kommunikációs szakemberek szerint a sokkhatásban nagyon komoly szerepet játszik a közösségi média.

Az uszítók felelőssége

A beszéd nem játék, az élet sem az. A dolgoknak a valóságban tétje van, nem játékfilm és nem műsor az életünk. A valóság nem virtuális, bár állítólag van virtuális valóság, de ezt régen egyszerűen csak hazugságnak hívtuk. A parlament alakuló ülése után történt egyik esemény is a valósághoz tartozik. Készült film is erről, felkerült az internetre: ennek ellenére sem hazugság, ami történt. Annak ellenére igaz történet, hogy a web tömve van szemfényvesztéssel. Vannak szemtanúk is bőven. Mindezt azért hangsúlyozom ilyen erősen, mert a média hazugságainak ködfelhője mindenre rá akar telepedni. Most nem a médiavalóságot írom le, hanem az igazit. Mi is történt valójában?

Hit és értékek

Lesz-e Phenjanból újra Jeruzsálem?

A lefejezett hittérítők és munkatáborba kénysze­rített hívők országa egykor ébredési központ volt. Egy történet arról, hogyan lett Phenjanból a „Kelet Jeruzsáleme”, majd egy diktatúra fővárosa.

Magyar templom a diktatúrában?

Egykor Phenjan a „Kelet Jeruzsálemeként” ontotta dél felé a keresztény misszionáriusokat – ma Észak-Koreában halálbüntetés is járhat a Biblia birtoklásáért. Úgy tűnik azonban, hogy a rezsim haragja enyhül, aminek egyik jele, hogy magyar baptisták gyülekezeti házat építhetnek a kommunista országban.

Felelősség Isten, embertársaink és a természet felé

A 200 éve született Karl Marx tanainak egyik romboló hatása volt, hogy éket vert nemcsak Isten és az ember közé, hanem az ember és saját transzcendens valósága, a szelleme közé. Az elidegenedéssel szemben Karl Jaspers válasza a szereteten alapuló önátadás volt.

HÁTTÉR

Hősújország 70

A Hetek tíz évvel ezelőtt egy antológiakötettel jelentkezett Izrael 60. évfordulója alkalmából, Hősújország címmel. Most arra kértük szerzőinket, hogy osszák meg olvasóinkkal személyes benyomásaikat a 70 éves zsidó államról, annak történelmi és spirituális jelentőségéről.

Tűzparancsolat

Kásler professzornak a Tízparancsolat egészségmegőrző hatásáról szóló kijelenté­séről egyből visszakézből hallottam, úgyhogy megpróbálom értelmezni, mint svédcsavart az IKEA-bútorhoz. A becsmérlés kontextusába ágyazott, utálkozó cikkek, egymással versenyezve akarták nevetségessé tenni a doktort, aki mellesleg az ország egyik csúcskórházát irányítja huszonhat éve.

Veszélyben van-e a bíróságok függetlensége?

Az új kormány nem tervez olyan változtatást, amely érintené az igazságszolgáltatás függetlenségét – jelentette ki Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszteri poszt várományosa. ám a miniszterelnök Kúriának címzett üzenete jelzi, hogy legalábbis van feszültség a kormány és a bíróságok között.

Miről szól Kásler Miklós vesszőfutása?

Máig tartó felháborodás kíséri az Emmi leendő miniszterétől, Kásler Miklóstól származó idézeteket, melyek egy nyilvános beszélgetésből kiragadott mondatok voltak. A hit és egészség kapcsolatára vonatkozó kijelentések miatti kiakadás azért is érthetetlen, mivel az összefüggést különböző kutatások is alátámasztják.

Fordított apartheid Dél-Afrikában

A rasszizmus Dél-Afrikában nem 1948-ban kezdődött, ahogyan nem ért véget az 1994-es rendszerváltással. Ma újabb apartheidről beszélhetünk, mely csak annyiban más, hogy az elnyomó és elnyomott szerepet cseréltek.

KÁVÉSZÜNET

Sophia Loren drámai életútja

A 83 éves, közel 70 éve színészként tevékenykedő, többszörös Oscar- és Golden Globe-díjas művésznő szépségét és tehetségét szerte a világon ismerik. Közel száz filmben elért sikereit azonban többször beárnyékolta ellent­mondásos magánélete.

Időtálló gyógyítás: a fekete kömény

A Közel-Kelet bővelkedik fekete aranyban, de úgy néz ki, egy komoly gyógyhatással rendelkező olajat is felfedez a jelenkor. Érdekessége, hogy mindezért még a föld mélyére sem kell fúrni.

Tavaszi szemvédelem

Már a tavaszi napsütés is ugyanolyan veszélyes lehet – és nem csak az UV-sugárzás szempontjából –, mint a nyári, ezért ilyenkor már ajánlott mindenkinek a megfelelő napszemüveg viselése.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!