hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A történelem címlapjai
A modern Izrael története a New York Times címlapjain

2018. 05. 10.
Különleges, ünnepi kiadással jelentkezett a The New York Times Izrael 70 éves születésnapja alkalmából. Egyetlen lapszámba gyűjtötték össze a modern kori zsidó állam történetével kapcsolatos legfontosabb híreiket.

A gyűjtemény nem csak egy újságformátumú történelemkönyv: láthatjuk azt is, hogy egy-egy sorsdöntő esemény a valós történelmi idejében milyen címmel, milyen hírek környezetében jelent meg.

A legendás amerikai lap mottója („All the News Fit to Print”) szerint ők minden említésre méltó hírt közölnek. Nos, az látszik, hogy Izrael a megalakulása előtt korántsem volt olyan fontos, mint ahogy ma visszatekintve látjuk. Az 1897-es Cionista Világkongresszus összehívásáról szóló hír csak a 9. oldalon jelent meg, de érdekes az amerikai lap által megszólaltatott brit tudós és művész, Holman Hunt kijelentése, miszerint a Palesztináért folyó vitában – amely a nagyhatalmak: Britannia, Franciaország, Németország, az oszmán, valamint a cári birodalom és a különböző vallási irányzatok között zajlik – „egyetlen lépés hozhat valódi megoldást: a zsidó állam megalapítása”. (The Jewish State Idea, New York Times, 1897. augusztus 15.)

Erre az első komoly esély húsz évvel később adódott, a Balfour-nyilatkozat azonban alig ütötte át a lap hírszerkesztőinek ingerküszöbét. A zsidó állam létjogosultságát közel kétezer év után először kimondó történelmi dokumentum a Cionisták írásos ígéretet kaptak a britektől címmel egyetlen bekezdést érdemelt a Timesban, a 8. oldalon.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!