hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Időtálló gyógyítás: a fekete kömény
Megvan az allergia ellenszere?

2018. 06. 07.
A Közel-Kelet bővelkedik fekete aranyban, de úgy néz ki, egy komoly gyógyhatással rendelkező olajat is felfedez a jelenkor. Érdekessége, hogy mindezért még a föld mélyére sem kell fúrni.

Nem új felfedezésről, sokkal inkább egy újrafelfedezésről van szó, hiszen a fekete kömény (Nigella sativa) az ókor egyik intenzíven használt gyógynövénye volt. A Bibliában Ézsaiás könyve 28. fejezetének 24–27. versében találjuk, ahonnan kiderül, hogy már abban a korban, vagyis az i. e. 8. században is termesztették. Ézsaiástól az elegyengetett felszínre szórt magok „cséplésének” módját is megtudhatjuk: nem állati erővel vontatott cséplőszánnal, hanem bottal csépelték. A magokért ma már nem kell a Közel-Keletre utazni, a vetőmagokat az internetről is beszerezhetjük, „termesztett” vagy „kerti katicavirág” néven.

A Biblián kívül az iszlám világ közkedvelt gyógynövényei között is megjelenik. Azt tartják, hogy rendszeres fogyasztásával minden betegség gyógyítható, kivéve az öregedés és a halál. Az egyiptomi orvoslás is említi, sőt, a régészek tárgyi bizonyítékot is találtak arra, hogy Tutanhamon fáraó sírjánál be volt készítve a túlvilági élethez.

A régi görögöknél melanthion néven találjuk meg Hippokratész és Dioszkoridész leírásaiban. A rómaiaknál pedig idősebb Plinius Naturalis Historiájában található meg, gith néven. A leírás szerint a kígyók és skorpiók marása elleni gyógyszerként alkalmazták, méz és ecet keverékében. (Egy esetleges kígyómarás esetén ezt azért nem javasolnánk.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!