hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Időtálló gyógyítás: a fekete kömény
Megvan az allergia ellenszere?

2018. 06. 07.
A Közel-Kelet bővelkedik fekete aranyban, de úgy néz ki, egy komoly gyógyhatással rendelkező olajat is felfedez a jelenkor. Érdekessége, hogy mindezért még a föld mélyére sem kell fúrni.

Nem új felfedezésről, sokkal inkább egy újrafelfedezésről van szó, hiszen a fekete kömény (Nigella sativa) az ókor egyik intenzíven használt gyógynövénye volt. A Bibliában Ézsaiás könyve 28. fejezetének 24–27. versében találjuk, ahonnan kiderül, hogy már abban a korban, vagyis az i. e. 8. században is termesztették. Ézsaiástól az elegyengetett felszínre szórt magok „cséplésének” módját is megtudhatjuk: nem állati erővel vontatott cséplőszánnal, hanem bottal csépelték. A magokért ma már nem kell a Közel-Keletre utazni, a vetőmagokat az internetről is beszerezhetjük, „termesztett” vagy „kerti katicavirág” néven.

A Biblián kívül az iszlám világ közkedvelt gyógynövényei között is megjelenik. Azt tartják, hogy rendszeres fogyasztásával minden betegség gyógyítható, kivéve az öregedés és a halál. Az egyiptomi orvoslás is említi, sőt, a régészek tárgyi bizonyítékot is találtak arra, hogy Tutanhamon fáraó sírjánál be volt készítve a túlvilági élethez.

A régi görögöknél melanthion néven találjuk meg Hippokratész és Dioszkoridész leírásaiban. A rómaiaknál pedig idősebb Plinius Naturalis Historiájában található meg, gith néven. A leírás szerint a kígyók és skorpiók marása elleni gyógyszerként alkalmazták, méz és ecet keverékében. (Egy esetleges kígyómarás esetén ezt azért nem javasolnánk.)

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!