hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ideológiai gettók fogságában
Hogyan alakítja a hazai politikát a közösségi média?

2018. 05. 10.
Ahogy az amerikai demokratákat 2016 őszén sokkolta Donald Trump győzelme, úgy számos, az ellenzéki pártokkal szimpatizáló honfitársunk nemigen tudta feldolgozni az áprilisi választási eredményt. Kommunikációs szakemberek szerint a sokkhatásban nagyon komoly szerepet játszik a közösségi média.

A héten megalakult az új parlament, Áder János államfő pedig ismét kormányalakításra kérte fel Orbán Viktort. A Fidesz – vártnál nagyobb arányú – győzelme kétségtelenül sokkolta az ellenzéki pártok támogatóit, az pedig még inkább, hogy a Fidesz által a belföldi választók körében elért listás eredménye (47,4 százalék, 2,6 millió szavazat) közel félmillió szavazattal jobb lett, mint a négy évvel korábbi (43,55 százalék, 2,1 millió szavazat). (A Nézőpont friss közvélemény-kutatása szerint a kormánypárt támogatottsága még nőtt is a választások után, közel 52 százalékon állnak a biztos szavazók körében.) De vajon miért érte az eredmény váratlanul az ellenzéki pártok támogatóit? Mi okozza, hogy ennyire nem tud egymásról a „két Magyarország”, vagy akár a „két Amerika”? Hogyan élhetünk egymás mellett párhuzamos valóságokban?

Adatszerzés evolúciója

Az információszerzés módja minden eddiginél nagyobb változáson ment keresztül az elmúlt húsz évben. A 2000-es évek elején az online hírportálok elterjedése, második felétől pedig a közösségi média szabta át a piacot.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!