hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fordított apartheid Dél-Afrikában
Intézményes rasszizmus

2018. 06. 07.
A rasszizmus Dél-Afrikában nem 1948-ban kezdődött, ahogyan nem ért véget az 1994-es rendszerváltással. Ma újabb apartheidről beszélhetünk, mely csak annyiban más, hogy az elnyomó és elnyomott szerepet cseréltek.

 

A britek 1948-ban adták át a hatalmat a dél-afrikai kormánynak; az ország 1961-ben lett független. Az afrikáner Nasionale Party (Nemzeti Párt) fenntartotta a gyarmatosítóktól örökölt adminisztratív rendszert. Ennek része volt a szegregáció, sok fekete ugyanis a majdnem minden nagyobb város mellett létrehozott „rezervátumokban” élt.

A Nemzeti Párt aztán törvényekkel intézményesítette az „elkülönítést”, afrikaans nyelven „apartheidet”. Így például megtiltották a vegyes házasságokat, később korlátozták többek között a feketék szabad mozgását, szavazati és tulajdonszerzési jogait. A szó szerinti szegregációt egy 1953-as jogszabály „szentesítette”, mely a nyilvános helyeket (buszokat, parkokat, mozikat, iskolákat, tengerpartokat stb.) feketék és fehérek számára fenntartott részekre osztotta. Bár ezeknek a rendelkezéseknek a nagy részét 1968-tól kezdve visszavonták, és papíron teljes jogú állampolgárokként ismerték el a feketéket, a gyakorlatban nem sok minden változott.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!