hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Izrael 70 – keresztény ünnep

2018. 06. 07.
A Biblia Istene Ábrahám, Izsák, Jákob, vagyis Izrael Istene, a Szentírás kinyilatkoztatásának központi tényezője pedig a zsidó nép, a Szentföld („Erec”) és fővárosa, Jeruzsálem. Ez az emberiség megváltásának, a gonosz legyőzésének a helyszíne és záloga. A Bibliát ismerő és abban hívő keresztények Izrael iránti megkülönböztetett szeretete nem vallási fanatizmusból, vakbuzgóságból fakad, hanem objektív, történelmi tényeken alapuló meggyőződésből. Izrael nemcsak egy nép a sok közül, hanem Istentől természetfölötti módon kiválasztott, elhívott közösség.

Ábrahámnak megjelent Isten, akinek csodája által született Izsák.  Ábrahám, Izsák és Jákob utódait Egyiptomból csodák által szabadította meg Isten, ami után az egész népnek kijelentést adott magáról. Szólt hozzájuk a prófétáin keresztül, szétszórta és egybegyűjtötte őket. A zsidó népen keresztül Isten nemcsak a Szentírással („rájuk bízta a beszédeit” – ahogy Pál apostol fogalmaz), benne a Tízparancsolattal, hanem az üdvösséggel („az üdvösség a zsidók közül támadt”– ahogy Jézus mondta) és a Messiással is megajándékozta az emberiséget.

***

Jézus Krisztus Dávid házából született, Izrael földjén szolgált, Jeruzsálemben halt meg és támadott fel, és oda fog visszajönni, hogy uralkodjon az egész világ felett. Sőt, János apostol a Jelenések könyvében a már megdicsőült, örökkévalóságban élő Messiásról azt állítja, hogy megőrizte zsidó identitását, mivel a győztes megváltót Júda törzséből származó oroszlánnak, Dávid gyökerének nevezi.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!