hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tavaszi szemvédelem
Harc a napsugarak ellen

2018. 06. 07.
Már a tavaszi napsütés is ugyanolyan veszélyes lehet – és nem csak az UV-sugárzás szempontjából –, mint a nyári, ezért ilyenkor már ajánlott mindenkinek a megfelelő napszemüveg viselése.

Ha a szabadban tartózkodunk vagy dolgozunk, minden esetben gondoskodjunk szemünk megfelelő védelméről. Hiszen nem csupán a víztükörről visszaverődő napfény irritálhatja a szemünket, de a világos felületek, épületek is kellemetlenül felerősíthetik a napsugarakat. És akkor még nem is beszéltünk az ultraibolya sugárzásról, mely főleg hosszú távon jelent veszélyt, és számos szemészeti problémához vezethet. Az élet folyamán befogadott sugárzás hatása ugyanis – ugyanúgy, mint bőrünk esetében – összeadódik, a károsodás pedig szinte észrevétlenül alakul ki.

Bár az UV-fény nagy részét, 98,5 százalékát az egészséges szaruhártya és a szemlencse önmaga is képes megszűrni, a fennmaradó 1,5 százalék a természetes védekező rendszer ellenére is behatol a szembe, és eléri a sérülékeny retinát. Különösen fényérzékenyek a kék és zöld szemek, ezért ezek még körültekintőbb védelmet igényelnek.

A túl erős napsugárzás olyan problémát is okozhat, amire nem is gondolnánk: az irritált rész könnyen megég, lepirul, begyullad, kötőhártya-gyulladás alakulhat ki. A szürke hályog kialakulásában szintén nagy szerepet játszik a túl sok UV-fény, és a tipikusan időskorban jelentkező sárgatestsorvadás (makuladegeneráció) egyik okozója is. Egyébként a fokozott napsugárzásnak kitett személyeknél gyakrabban alakul ki kúszóhályog is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!